4 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Elsa Z
Bild för Elsa Z
Dramatiskt slut för makaonlarv

I somras hade jag nio makaonlarver på min Moses brinnande buske, en aromatisk mycket giftig trädgårdsväxt, dom blev större vartefter och försvann en efter en, så jag trodde att dom puppade in sig. Den 15 augusti var det en kvar, men den hade fångats av en bärfis, som på de 10-20 minuter som jag observerade dom, sög ur larven så den minskade ca. en tredjedel i volym. Jag var tvungen att åka bort, så jag såg aldrig hur mycket bärfisen sög ur. Jag trodde att bärfisar var harmlösa växtsaftsugare, men har nu läst mig till att vissa arter fångar bland annat fjärilslarver. Om jag mot förmodan får några makaonlarver nästa sommar kommer jag nog att vara hård mot alla bärfisar i närheten. Jag hoppas ändå på makaonfjärilar till nästa säsong, någon borde väl ha klarat sig.
mvh Elsa Z Kniva Falun

Dela eller tipsa
Leif Olsson
Bild för Leif Olsson

Hej,

Vilken jättefin bild på något som man inte får se särskilt ofta. Jag önskar bara att bilden hade fått vara större, det håller den ju verkligen för med den skärpan!

Med vänlig hälsning

/Leif

Tomas Bergsand
Bild för Tomas Bergsand

Hej Elsa, vi har besök av denna fjäril i vår trädgård varje sommar, men vi har aldrig haft några larver. Du har inspirerat mig till att testa Mose brinnande buske. Det blir nog ett inköp av en sådan. Om jag hade haft makaon larver i min trädgård så hade jag försökt skydda dem mot predatorer precis som du är inne på. Visst skall naturen ha sin gång och allt det där, men för sådana larver i sin egen trädgård anser jag att undantagsregler gäller. Makaonfjärilen är känd för att inte lägga alla sina ägg i samma korg, utan sprida dem på olika växter. Du kan därför räkna med att några larver klarat sig i din omnejd även om det inte gått bra för dem i din buske. Får hoppas att du får fler larver i år.

Mvh
Tomas

Elsa Z
Bild för Elsa Z

Tack Leif! Du gjorde min man, som också heter Leif, så glad. Han fotar gärna fåglar och insekter, jag suckar ibland, olika kameror, stativ, objektiv, skärpa, ljus och fullformat, det är tur att det är så roligt att titta på resultat efteråt. /ez

Hej Tomas! Jättekul att få tänka på blommor så här års. Jag läste i Nationalnyckeln att i Finland på 1990-talet att makaonenfjärilen använt Moses brinnande buske som värdväxt, Lars Pettersson hade en ytterligare uppgift. Jag vet inte om Du sett bilden från i somras, larverna är så olika stora så att det måste ha gått flera veckor mellan äggläggningarna, jag har notering om makaon mellan 17/6 och 12/7, kan det vara en och samma individ? Moses brinnande buske finns i två färgvarianter " albiflorus" och "purpureus" hos mig står dom bredvid varandra, men alla larver fanns på den vita. Den röda är mycket vackrare.
Mvh Elsa Z

Webbplatsen är byggd med open-source systemet Drupal och är utvecklad av webbyrån Happiness.
Information om Cookies