Omega-3-fettsyror i raps kan ge rovfjäril problem

Med hjälp av genmodifiering har man fått oljeväxter att göra omega-3-fettsyror, som annars bara finns i vattenlevande organismer. När larver av rovfjäril, Pieris rapae, fått foder med dessa fettsyror, motsvarande de halter som finns i oljeväxternas blad, har de fullbildade fjärilarna fått deformerade vingar.
Omega-3-fettsyror finns inte naturligt i landväxter. Med hjälp av genmodifiering har man satt in gener från alger i raps, Brassica napus, och oljedådra, Camelina sativa, och fått dessa växter att producera två sorters fleromättade omega-3-fettsyror; EPA och DHA i motsvarande mängd som finns i fiskoljor. Avsikten har framför allt varit att ersätta vildfångad fisk i foder för fiskodling, och att oljan fungerar bra för detta ändamål är väl undersökt. Vilka effekter dessa långa fettsyror har på landlevande organismer är däremot inte känt.
Rovfjäril är en välkänd skadegörare på raps och oljedådra, och lever främst på bladen. I ett försök födde man upp larver av rovfjäril på ett väl beprövat larvfoder med tillsats av en liten mängd vanlig rapsolja och varierande mängd EPA och DHA. Den högsta mängden EPA och DHA beräknas vara jämförbart med, eller lite lägre än vad bladen på genmodifierad oljedådra innehåller. Larvernas utveckling påverkades inte verkade inte påverkas, men ju mer EPA+DHA larverna fått desto tyngre var de fullbildade fjärilarna. De hade också kortare och mer deformerade vingar.
RovfjärilÄven om det här var ett rent laboratorieexperiment, ger det ändå anledning att mer noggrant undersöka effekten på fjärilar och andra som kan tänkas äta av dessa grödor. I försöket gavs dessutom relativt låga mängder EPA+DHA. Oljedådrans frö innehåller ca 30 gånger högre halter än den högsta dosen i experimentet.

 

FULLTEXT PDF: http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0152264

Referens: Hixson SM, Shukla K, Campbell LG, et al. Long-Chain Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids Have Developmental Effects on the Crop Pest, the Cabbage White Butterfly Pieris rapae. PLOS ONE. 2016;11: e0152264. doi:10.1371/journal.pone.0152264

Tillbaka till listan

Dela eller tipsa
Webbplatsen är byggd med open-source systemet Drupal och är utvecklad av webbyrån Happiness.
Information om Cookies