Säsong och släktdrag avgör om tistelfjärilen kan leva av hundtunga

Larver av tistelfjäril, Vanessa cardui, syn. Cynthia cardui som lever på växten hundtunga, Cynoglossum officinale, på försommaren överlever ganska bra, men senare på sommaren tappar växten i näringsvärde och blir så giftig att larverna dör. 
Tistelfjärilens larver kan leva på ett stort antal växter. Hundtunga tillhör inte favoriterna, men det är känt att larverna kan överleva på hundtunga tidigt på säsongen. I ett svenskt försök tittade man både på hur hundtungan förändrades under växtsäsongen och hur larver och äggläggande honor reagerade. I juni, dvs. tidigt på säsongen, innehåller hundtungans blad relativt mycket näring, men i juli-augusti var näringsvärdet lägre och dessutom blev den mer giftig. Honorna brydde sig inte om kvaliteten på värdväxten, utan la lika gärna ägg på blad från tidiga utvecklingsstadier som sena. Överlevnaden bland larverna skilde sig däremot drastiskt. På de ”tidiga” bladen överlevde i snitt drygt 10%. Intressant var att larverna från två av 17 honor klarade sig betydligt bättre än de andra, 92% respektive 61% överlevde. På de ”sena” bladen överlevde inte en enda larv till vuxen ålder. Skillnaden mellan olika kullar antyder att den genetiska variationen bland tistelfjärilar är stor, och att det därför trots allt kan vara värt risken pröva nya värdväxter. Tistelfjäril, sliten efter flyttningDe tistelfjärilshonor som kommer till Sverige under våren kan placera sina ägg på hundtunga med hyfsat, och för en del riktigt lyckat resultat, men de som anländer senare riskerar hela kullen om de inte hittar en bättre värdväxt.

Trött och sliten efter flytten, men åtminstone tidigt på plats.

FULLTEXT PDF: http://bmcevolbiol.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12862-016-0709-x

Referens: Audusseau H, de la Paz Celorio-Mancera M, Janz N, Nylin S. Why stay in a bad relationship? The effect of local host phenology on a generalist butterfly feeding on a low-ranked host. BMC Evolutionary Biology. 2016;16: 144. doi:10.1186/s12862-016-0709-x


Tillbaka till listan

Dela eller tipsa
Webbplatsen är byggd med open-source systemet Drupal och är utvecklad av webbyrån Happiness.
Information om Cookies