Dagfjärilar, rhopalocera, är huvudsakligen dagaktiva fjärilar. Det finns över 19 000 kända arter dagfjärilar i världen, varav cirka 110 i Sverige. Dagfjärilarna känner dofter med hjälp av antenner på huvudet och ser med stora facettögon. Dom äter nektar med sugsnabel, som kan rullas in och ut. De tre benparen (två hos Nymphalidae, där är första benparet tillbakabildat!) återfinns på den slanka kroppens undersida och på ovansidan finns ofta färgstarka brett triangulära vingar som när de vilar är resta mot varandra över ryggen.
Apollofjäril, Parnassius apollo, art i familjen riddarfjärilar. Apollofjäril är en mycket stor vit dagfjäril med svarta och röda fläckar. Den är rödlistad eftersom den minskar starkt i hela landet utom på Gotland.
Påfågelöga, Inachis io, art i familjen praktfjärilar. Påfågelögat kännetecknas av tydliga blå ögonfläckar mot en rödbrun bakgrundsfärg. Fjärilen övervintrar som vuxen och därför kan den ses mycket tidigt på våren.
Sorgmantel, Nymphalis antiopa, art i familjen praktfjärilar. Den har mörkt sammetsbruna vingar med bred, gul ytterkant och äter bland annat sav och rutten frukt. Sorgmantel finns i hela Sverige.
Svensk Dagfjärilsövervakning utförs i samarbete med Naturvårdsverket, Lunds Universitet, ArtDatabanken, Sveriges Entomologiska Förening och Butterfly Conservation Europe.
Svensk Dagfjärilsövervakning
Lars Pettersson
Ekologihuset
223 62 Lund
Telefon: 046-222 3818 (Lars Pettersson)
Hej
Vi har sett en liknande fjäril eventuellt samma i Galtby, Korpo (Åbolandsskärgård) Finland den 2 september, 2012. Tyvärr fick vi inte fram kameran i tid. Färg och storlek samt vita fläckar stämmer. Färg gråmed vita fläckar.
Vi har aldrig sätt något liknande. Min man samlat fjärilar i 30 år, men nu nöjer vi oss att bara fotografera dem.
I sommar har vi påträffat mycket emigranter.
Vi är intresserade att få veta vilken fjäril bilden föreställer. e-mail:arn-johan.grotenfelt@welho.com
Hej detta är en sälgskimmerfjäril (Apatura iris), den finns även i sydligaste Finland så det är mycket möjligt att det är den ni sett där. Intressant nog så kom systerarten aspskimmerfjäril (Apatura ilia) in till Finland i stora mängder häromåret så den är också en möjlighet. Du kan läsa om hur man skiljer dem åt via den här länken: http://www.fugleognatur.dk/forum/show_message.asp?page=1&MessageID=64543...
Mvh Lars
Grattis! Det ser ut som en sälgskimmerfjäril.
pfff ursäkta mig ! Jag tror att jag var väldigt trött... inte Limenitis camilla...A.Iris :) men på hösten... =/
Hej, även om den har likheter med en tryfjäril (L. camilla) i och med att den är så sliten att färgen är borta så är detta en sälgskimmerfjäril (Apatura iris).
Tycker den liknar mera en Apatura iris
Hej, Det är en sälgskimmerfjäril (Apatura iris), grattis! Det är ett av de nordligaste fynden i Sverige av arten.
Vilket datum såg ni den? Hälsn Lars
Hej!
Jag såg fjärilen den 25 juli.
Hälsningar Carin