Viktiga filer

Broschyr

Här hittar du information om fjärilsövervakningen:

Nyfiken på fjärilar

 

Snabbguide

Det enklaste och snabbaste sättet för att få reda på hur dagfjärilsövervakningen går till och hur man snabbt kan komma igång med en egen slinga eller punktlokal är att läsa den här filen:

Snabbguide till registrering av slinga och/eller punkt

I snabbguiden finns tips på hur man kan lägga upp en egen lokal att övervaka och även hur man på ett enkelt vis kan plocka fram koordinater utan att själv ha en GPS eller liknande.

Handledning

Det här är den kanske viktigaste filen för dig som övervakar. När ska man börja övervaka på året? Vilka tider ska man vara ute? Hur gör man med fjärilar som är svårbestämda eller alldeles för många för att se om de till exempel är raps- eller rovfjärilar? Hur ska vädret vara för att det skall vara idé att räkna? Detta och mycket mer kan du läsa om i:

Hur man inventerar: Handledning

I handledningen finns även tips på bestämningslitteratur och hur man gör när man fyller i sling- och punktprotokoll. Vill du se exempel på ifyllda protokoll kan du hämta hem de här filerna:

Exempel på ifyllt slingprotokoll

Exempel på ifyllt punktprotokoll

Behöver du protokoll för att rapportera hittar du dem för din del av Sverige i menyn till vänster eller genom att använda de här direktlänkarna till listorna för slingprotokoll och punktprotokoll.

Miljöbeskrivning

För att vi ska kunna se vilka miljöer som spelar störst roll för våra olika fjärilsarter tar vi fram miljöbeskrivningar för våra olika sling- och punktlokaler. Men vilken typ av skog är man i? När är en skog en "blandskog"? Hur anger man att man inveterar i en kraftledningsgata? För att kunna beskriva slingan eller punkten på ett enhetligt sätt som även är jämförbart med andra övervakningsverksamheter i Sverige har vi tagit fram den här handledningen: 

Hur man beskriver sin lokal: Miljöbeskrivning av punktlokaler och slingor

I handledningen finns exempel på hur man beskriver sin punkt eller slinga. För att göra rapporterningen av miljöbeskrivningen så enkel som möjligt finns även pdf-filer som man även kan fylla i direkt på datorn:Blankett för beskrivning av slinglokal

Blankett för beskrivning av punktlokal

 

Det går självklart lika bra att skriva ut blanketterna och skicka in som brev. Epost och postadress hittar du via den här länken.

Webbplatsen är byggd med open-source systemet Drupal och är utvecklad av webbyrån Happiness.
Information om Cookies   Om personuppgifter