Utskick på väg

2015-06-24

Nu kommer utskicket för juni och med det årets klistermärke och diverse information. Vad det är för art  på märket får ni se inom kort.

Här i Skåne känns det som att det flesta dagar är antingen regniga eller regniga, men med lite tur blir det kanske bättre längre fram i sommar. Det är kul att se i rapporterna att det flyger både ängsmetallvinge, pärlgräsfjärilar och slåttergräs på sina håll. Blir det lite varmt ska nog både Rökepipan och Billebjer kunna locka fram dem också.

Årsrapporten 2014 kommer ha ett bildtema som är fjärilar från norra Sverige och alla som är intresserade av att vara med och kan tänka sig att donera bilder är mycket välkomna. "Norra Sverige" i detta fall är arter som finns norr om Norrlandsgränsen.

Nu 52 lokaler

2015-04-29

Sedan förra veckan har vi nu observationer från ytterligare 17 lokaler för 2015.  Antalsmässigt ser det ut så här:

Citronfjäril 157
Nässelfjäril 86
Påfågelöga 82
Grönsnabbvinge 40
Vinbärsfuks 28
Sorgmantel 25
Tosteblåvinge 6
Videfuks 4
Rapsfjäril 4
Kartfjäril 3
Aurorafjäril 2
Rovfjäril 1

Totalt är det hittills rapporter inne från 33 övervakare. Första rovfjärilarna börjar dyka upp och tosteblåvingen blir vanligare. Men framförallt har grönsnabbvingarna börjat flyga! Ser ni något kul så ladda gärna upp bilder på galleriet! Har ni frågor år det bra att ladda upp under Fjärilsfrågor.

Fjärilarna är igång

2015-04-21

Nu börjar observationerna komma från olika delar av landet. Antalsmässigt ser det ut så här:

Citronfjäril 98
Nässelfjäril 78
Påfågelöga 57
Sorgmantel 10
Vinbärsfuks 10
Videfuks 4
Grönsnabbvinge 3
Kartfjäril 3
Rapsfjäril 3
Aurorafjäril 2
Rovfjäril 1
Tosteblåvinge 1

Just nu finns rapporter från 35 lokaler inrapporterade. Man kan se att arter som grönsnabbvinge, tosteblåvinge och rapsfjäril börjar våga sig fram. Fördelat på när obsarna gjorts så ser det ut så här (antal individer på Y-axeln):

Snö, hagel och dagfjärilar

2015-04-01

Trots kallt och blåsigt så är det 1 april och början på vår sjätte säsong! Välkomna alla!

Hade planerat skicka ut första elektroniska nyhetsbrevet idag men vår epost-lista visade sig vara fylld med ca 39000 spam-adresser så jag får röja lite där :)

Vi har 67100 fjärilar inrapporterade för 2014 (flest någonsin) och jag har gjort en sammanställning för trender 2010-2014 i Västra Götaland (Bohuslän, Dalsland & Västergötland) som jag lägger upp på hemsidan i helgen. Har ni rapporter för 2014 kvar så maila gärna in dem (eller rapportera via hemsidan eller brev).

Vi hörs! Lars

PS Väntar ni på svar från mig efter att ha mailat eller skrivit kommer det inom kort.

Vad är känt om Sveriges fjärilar?

2014-04-28

Saknas din hemtrakt eller favoritlokal? Kom med som övervakare!

Våren kommer

2014-04-15

Nu är vi en bit in i april och det börjar komma rapporter från olika lokaler, bland annat från Torstorpamon i Närke, Sandviken och Askö i Södermanland, skånska Kämpinge, När Grauänge på Gotland, Flylidenvägen i Stenkullen, Johannelund i Stockholm, Mällby i Bollstabruk och Källbrink i Huddinge. Själv ska jag se om jag hinner Rökepipan och Billebjer i helgen.

Arbetet med årsrapporten har gått fint framåt och jag hoppas kunna lägga upp årets trender för de vanligaste arterna här snart. Vi hann inte ikapp fåglarna i år men allt material är datalagt och kommer att komma upp efterhand.

Kanske kan det vara roligt att nu när det snart finns aurora- raps- & kålfjärilar på gång testa våra träningssidor? Den normala med alla svenska vitfjärilar (Pieridae) finns här: http://www.dagfjarilar.lu.se/quiz/vitfjarilar och för den som vill ha utmaningar finns den vansinnigt stressade här: http://www.dagfjarilar.lu.se/vitfjarilarspeed (15 arter på 45 sekunder, ingen har någonsin hunnit mer än 13).

Frågor från förskolan Lyckan i Varberg

2013-05-30

I mitten av maj kom det här brevet från förskolan Lyckan i Varberg. Med hjälp från vår Facebookgrupp har vi nu fått till en del svar. Kul med frågor från förskolor!

Hej!
Vi har några frågor till dig:
*Gillar fjärilar musik?
*Har dom ögonbryn?
*Hur kan dom sitta på sidan av trädet?
*Bajsar fjärilar?
*Gillar dom att klä ut sig?
*Äter de potatis?

Från oss alla barn på Lyckan!

Gillar fjärilar musik?

Ganska tyst musik i så fall skulle jag tro. Många fjärilar kan höra! Här är en text på engelska om fjärilar som hör: http://bit.ly/ZvC0Yz
Här finns många ljud som insekter gör själva: http://1.usa.gov/OOINoJ

Har dom ögonbryn?

Dom har inte ögonbryn men de kan ha håriga ögon! http://bit.ly/12R7tkm

Hur kan dom sitta på sidan av trädet?

Dom har små taggar på fötterna som hakar fast i trädets bark

Dags att skåda nattfjärilar

2013-06-04

Det är full fart på dagfjärilarna nu. Men det finns massor med nattfjärilar också. Och bra bestämningslitteratur. Och man kan sitta och vänta så kommer djuren fram. Eller också så kan man göra som i den här filmen från maj 2011: "Moth trapping at Lewisburn, Kielder, Northumberland in May 2011"

Om trollsländor som jagar dagfjärilar

2013-05-07

Här kommer spännande läsning om trollsländor och dagfjärilar: Om trollsländor som jagar dagfjärilar av Bengt-Erik Bengtsson Artikeln kommer från början från 2012 års volym av Sörmlandsentomologernas tidskrift Graphosoma och vi är glada att ha fått tillstånd att återge den.

Orthetrum cancellatum, större sjötrollslända,_hane. Foto: Göran Liljeberg

Orthetrum cancellatum, större sjötrollslända, hane. Foto: Göran Liljeberg

Kvävegynnade växter som föda lockar fjärilar norrut i Sverige!

2012-11-22

Kartfjäril, vårgeneration  Foto Lars Pettersson

Tillsammans med Linnéuniversitetet,  Högskolan i Gävle och Helmholtz Centre for Environmental Research i Tyskland har vi funnit att valet av föda påverkar expansionsmönster bland olika fjärilsarter och skriver om det i tidskriften Proceedings of the Royal Society Series B.

Dela eller tipsa
Webbplatsen är byggd med open-source systemet Drupal och är utvecklad av webbyrån Happiness.