6 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Magnus Magnusson
Bild för Magnus Magnusson
Rödfläckig blåvinge expanderar i ett varmare klimat

Jag vill tipsa om en ny intressant artikel om hur rödfläckig blåvinge  (Aricia agestis) expanderar i Storbritannien till följd av ett förändrat, varmare klimat. Forskarna visar att fjärilen kan använda sig av fler värdväxter än tidigare. Intressant att notera är att rödfläckig blåvinge är rödlistad som missgynnad (NT) i Sverige. Kommer vi att observera en liknande expansion i Sverige?


Se en sammanfattning av artikeln här:


hhttp://www.conservationmagazine.org/2012/05/on-the-move/


/Magnus, Umeå


 

lars
Bild för lars

Det ska bli spännande att se om den rör sig in i Blekinge, Småland och Halland. Vi har faktiskt senaste dagarna fått en rapport och bilder från Övre Hasselstad, 11 km norr om Ronneby i Blekinge så det kan hända att det är på gång här också! Laddar upp Birgith Olssons fina bilder.

lars
Bild för lars

Rödfläckig blåvinge, Övre Hasselstad, 11 km norr om Ronneby. Foto: Birgith Olsson

lars
Bild för lars

Rödfläckig blåvinge, Övre Hasselstad, 11 km norr om Ronneby. Foto: Birgith Olsson

Erik Öckinger
Bild för Gäst

En intressant sak här är att expansionen i Storbritannien sammanfaller med att arten börjat använda fler värdväxter än tidigare. Från att tidigare nästan uteslutande ha använt solvända använder den nu också flera arter av nävor, främst mjuknäva Geranium molle. I Sverige är, såvitt jag vet (se t.ex. Nationalnyckeln) olika arter av nävor de viktigaste värdväxterna. Så frågan är varför den tidigare bara använt solvända, och därmed varit geografiskt begränsad, i Storbritannien?

Magnus Magnusson
Bild för Magnus Magnusson

Ja, det är en bra fråga. Jag har ingen kunskap om hur det fungerar med olika populationer av fjärilar som är åtskilda men te.x. gråsiding (en sork) som jag jobbar med till vardags har andra biotopkrav i Japan på ön Hokkaido än i Skandinavien. På Hokkaido lever den gärna där det är gräsvegetation medan den verkar undvika gräsrika områden i boreal skog. Det här kopplas till att arter av Microtus-släktet saktas på Hokkaido och de anses vara dominanta över Myodes-arter, släktet som gråsiding tillhör. Vi har här i Sverige Microtus-arten åkersork som gärna lever på gräsrika platser som åkrar och nyupptagna hyggen. Jag undrar med resonemanget alltså om det finns någon fjärilsart i Storbritannien som konkurrerar med rödfläckig blåvinge om nävorna som värdväxt och som kanske är på nergång?

Snygga bilder Lars! Det blir intressant att följa arten under fortsatta sommaren. Det har förresten blivit varmt i Umeå nu äntligen och jag ska ut och gå fjärilsrundan imorgon om vädret är fint då med :)

Webbplatsen är byggd med open-source systemet Drupal och är utvecklad av webbyrån Happiness.
Information om Cookies   Om personuppgifter