Nu finns Årsrapporten för 2024 klar och du kan hämta hem den här som [korrektur] . Hittar du fel i rapporten går det att ändra innan den går i tryck, maila oss i så fall gärna på dagfjarilar@gmail.com!
Årsrapporten för Biogeografisk uppföljning av fjärilar för 2024 klar
2025-04-01
Nyhet
Nu finns Årsrapporten för Biogeografisk uppföljning av fjärilar för 2024 klar och du kan hämta hem den här som [korrektur] . Hittar du fel i rapporten går det att ändra innan den går i tryck, maila oss i så fall gärna på dagfjarilar@gmail.com!
Nu flyger det flickfjärilar lite varstans så här kommer en repris från infobladet april 2017: hur man ser skillnad på de båda dagflygande mätarna brun flickfjärilArchiearis parthenias och grå flickfjärilArchiearis notha. Båda påminner om en liten och snabb brun dagfjäril men är alltså mätare och inte dagfjärilar. Tittar man noga (om den sitter still ) ser man att antennerna är trådformiga och inte har en klubba i spetsen som en dagfjäril alltid har.
I samarbete med Biologiska museet http://www.biomus.lu.se/ här i Lund har vi testat att börja använda samlingarna för att visa besvärliga artpar. Här är är två bra illustrationer av de båda flickfjärilarna
Ny rapport om Habitatdirektivets fjärilar i fjällen
2024-12-30
Nyhet
Nu har vi publicerat en ny rapport som analyserar habitatpreferenser hos habitatdirektivets fjärilar i fjällen:
Högnordisk blåvinge, Plebejus aquilo
Dvärgpärlemorfjäril, Boloria improba
Fjällsilversmygare, Hesperia comma catena
Tajgafjällfly, Xestia borealis
Det är Oskar Löfgren här på Biologiska institutionen har gjort ett omfattande arbete i GIS och som vi sedan gemensamt sammanställt till en kombinerad översikt, instruktion till egna analyser och en samling av kartor som kan användas för att besöka befintliga lokaler eller leta nya baserat på modellernas prediktioner.
Flora- och faunavårdskonferens, Uppsala, 9 april 2025
Fjärilsföredrag, Blekinge Arkipelag, Kallvattenkuren i Brunnsparken Ronneby, 13 april kl 12:30
Fjärilar och nattfjärilar i trädgårdar runt om i Sverige – vilka är de, vad gör de och hur kan man gynna dem? Lunds Trädgårdssällskap 22 april
AI och nattfjärilarnas värld, föredrag av Lars Pettersson, 5 maj, kl 13:00-13.30 i Bromansalen på Universitetsbiblioteket, Lund
Fjärilsexkursion, Naturskyddsföreningen i Kil, 7 juni
Nybrofältsdagen, Nybrofältet Ystad, 14 juni
Fjärilsföredrag, Strömsund 13 juni
Fjärilshelg, Höga Kusten, Naturskyddsföreningen i Kramfors-Solelfteå 14-15 juni
Vill ni att vi berättar om projektet hos er? Eller ha ett föredrag om fjärilar i allmänhet? Håller ni kanske på att sätta ihop programmet inför vårens möten i en krets av Naturskyddsföreningen, ett entomologisk förening eller kanske en fågelklubb? Skicka epost eller ring så ser vi om det går att ordna.
Aktiviteter märkta med symbolen är sådana som organisatören tar ut en kostnad för.
Webbplatsen är byggd med open-source systemet Drupal och är utvecklad av webbyrån Happiness.