Humlor

Humlor är ganska stora, kraftiga och håriga bin. De har en mörk kroppsfärg ofta med inslag av vitt, gult eller rödbrunt. De allra flesta arter bildar samhällen där drottningen, som ensam övervintrare, vaknar på våren och börjar starta ett samhälle som varar en säsong. Det finns ungefär 40 arter humlor i Sverige.

Artquiz

Här har vi samlat olika quiz för de vanligaste arterna och grupperna inom pollinatörer. Till exempel, inom Solitära bin finns det ett grupp-quiz med Sandbin, Murarbin, Pällsbin, Tapetserarbin etc.

Humlor arter

Faktablad

Här hittar du faktablad om pollinatörer, till exempel en lista på alla arter eller artfoldrar för några av de vanliga arterna som man se i fält. Dessa listor och faktablad kan med fördel plastas in och tas med i fält.

Föreläsningar som pdf:

Humlor - Introduktion

Humlor - Hur man känner igen några vanliga arter och grupper

Föreläsningar

Harriet Arnberg ger en introduktion till humlor, deras levnadssätt och vad man ska titta på vid artbestämning. Fredrik Östrand går igenom kännetecken för några vanliga arter och grupper av humlor. Powerpointen ligger som separat pdf under Faktablad.

Föreläsningarna är en del av projektet SPRING, ett EU-projekt som ska bidra till att sprida kunskap om pollinatörer och utforma ett övervakningsprogram för pollinatörer över hela EU.

 

Webbplatsen är byggd med open-source systemet Drupal och är utvecklad av webbyrån Happiness.
Information om Cookies   Om personuppgifter