Hur går det för våra svenska fjärilar? Landskrona stadsbibliotek 1 oktober, kl 18.00-19.00
Fjärilar och Svensk Dagfjärilsövervakning, Naturskyddsföreningen i Tomelilla 14 november kl 18.30
Future of Butterflies in Europe, Konferens i Wageningen, NL 3-5 april 2025
Vill ni att vi berättar om projektet hos er? Eller ha ett föredrag om fjärilar i allmänhet? Håller ni kanske på att sätta ihop programmet inför vårens möten i en krets av Naturskyddsföreningen, ett entomologisk förening eller kanske en fågelklubb? Skicka epost eller ring så ser vi om det går att ordna.
Aktiviteter märkta med symbolen är sådana som organisatören tar ut en kostnad för.
Instruktionsfilm
Kort film om att registrera från punkt
Rapportör
Beskriver vem som gjort observationen
Inloggad eller ej inloggad?
Om du registrerat dig på hemsidan och rapporterar när du är inloggad kan du kolla upp dina rapporter i efterhand via Din sida som du hittar i Aktuellt-menyn.
Lokalnamn
Den slinga eller punktlokal du övervaktat. Saknas din lokal i listan? Maila oss på dagfjarilar@gmail.lu.se
Temperatur
Utetemperatur under besöket
Vindriktning
Blåser det inte märkbart så välj "vindstilla"
Solsken
Ange hur mycket solsken det var i medeltal under besöket
Fjärilar
Du kan skicka in upp till 70 fjärilsobservationer på samma registering.
Dagfjärilar, rhopalocera, är huvudsakligen dagaktiva fjärilar. Det finns över 19 000 kända arter dagfjärilar i världen, varav cirka 110 i Sverige. Dagfjärilarna känner dofter med hjälp av antenner på huvudet och ser med stora facettögon. Dom äter nektar med sugsnabel, som kan rullas in och ut. De tre benparen (två hos Nymphalidae, där är första benparet tillbakabildat!) återfinns på den slanka kroppens undersida och på ovansidan finns ofta färgstarka brett triangulära vingar som när de vilar är resta mot varandra över ryggen.
Apollofjäril, Parnassius apollo, art i familjen riddarfjärilar. Apollofjäril är en mycket stor vit dagfjäril med svarta och röda fläckar. Den är rödlistad eftersom den minskar starkt i hela landet utom på Gotland.
Påfågelöga, Inachis io, art i familjen praktfjärilar. Påfågelögat kännetecknas av tydliga blå ögonfläckar mot en rödbrun bakgrundsfärg. Fjärilen övervintrar som vuxen och därför kan den ses mycket tidigt på våren.
Sorgmantel, Nymphalis antiopa, art i familjen praktfjärilar. Den har mörkt sammetsbruna vingar med bred, gul ytterkant och äter bland annat sav och rutten frukt. Sorgmantel finns i hela Sverige.
Svensk Dagfjärilsövervakning utförs i samarbete med Naturvårdsverket, Lunds Universitet, ArtDatabanken, Sveriges Entomologiska Förening och Butterfly Conservation Europe.
Svensk Dagfjärilsövervakning
Lars Pettersson
Ekologihuset
223 62 Lund
Telefon: 046-222 3818 (Lars Pettersson)