2 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
willyj
Bild för willyj
Doftlösa blommor
Besvarad

Hej, i vilken utsträckning söker sig fjärilar till nektarväxter som inte doftar, tex maskros? Kan det vara så att fjärilarna känner dofter, som människor inte känner? Mvh ronnywjohansson@hotmail.com

Tomas Bergsand
Bild för Tomas Bergsand

Hej,

Generellt är det främst blommor som har nattfjärilar som pollenerare, som satsar på att locka med hjälp av dofter. Dessa blommor är vita för att synas bättre i mörker. Blommor som polleneras av dagfjärilar och andra dagaktiva insekter, satsar generellt på att locka med färger istället för med dofter. Många blommor har färger som vi människor inte kan se, men som insekterna ser. Däremot så kan insekterna inte se rött. Därför har röda blommor fåglar som exempelvis kolibrier eller däggdjur som exempelvis fladdermöss som pollenerare. Det är därför man främst ser vilda röda blommor i tropikerna.

Fjärilar har ett helt annat luktsinne än vad vi människor har. En fjäril kan registrera enskilda doftmolikyler med hjälp av sin antenner, medan en människa behöver flera miljoner doftmolikyler för att känna en doft. Fjärilar använder sig av denna förmåga till att hitta till rätt biotoper, värdväxter samt till sina partners d.v.s. till det som är nödvändigt för fjärilens fortplantning. Fjärilar känner inte många olika dofter så som vi gör. Då fjärilen landar på en blomma använder den andra luktorgan än sina antenner. Då använder den sig av doftkörtlar på fötterna och på sin sugsnabel, med vilka den undersöker blomman.

Mvh Tomas

Webbplatsen är byggd med open-source systemet Drupal och är utvecklad av webbyrån Happiness.
Information om Cookies   Om personuppgifter