4 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Eva Henning
Bild för Eva Henning
Kanske en Svingelgräsfjäril?
Besvarad

Denna, för mig helt okända fjäril, flög runt i min trädgård det mesta av dagen i förrgår. Kan det va en Svingelgräsfjäril? Det är den enda den liknar i Fjärilsboken - Nationalnyckeln, dock hade min fjäril mycket spetsigare framvingar och tydligare mönster, speciellt den vita kanten. Storleken var ca som en Kartfjäril.
Jag befinner mig i skogsområde med åkermark, på toppen av Linderödsåsen i Skåne, och det står om den att den lever vid havet. Kan det va sådan som har förvirrat sig så långt från "hemmet"? Eller finns det nån annan förklaring?

Christer Sjögren
Bild för Christer Sjögren

Hej! Jovisst är det en svingelgräsfjäril. En av våra allra vackraste gräsfjärilar. Det breda svarta bandet mitt på framvingen visar även att det är en hane. Att du tyckte ditt ex var tydligare mönstrad kan tyda på att den är ganska nykläckt.
Du ska inte ta beskrivningen "vid havet" så bokstavligt. Man kan i så fall säga att nästan hela Skåne ligger nära havet. Jag har sett den utanför Höör! Där du bor finns bra förutsättningar för arten med ett omväxlande landskap säkert med gärdsgårdar som den gärna uppehåller sig längs.

Grattis till ditt fina fynd!
Christer i Alstad

Eva Henning
Bild för Eva Henning

Tack så jättemycket!

Dom gillar tydligen kvällssolen! I år gick jag min kvällsrunda och på ladans västvägg satte sig två fjärilar och såg så dekorativa ut. Den ena var (den samme?) Svingelgräsfjärilen från bilden, den andre lite annorlunda, men samma färger. Inte så spetsiga framvingar. Tänkte att det nog var en hona. Tyvärr hade jag inte kameran med mig. När jag kom tillbaka med den, försvann honan(?) tyvärr. Men jag lyckades få den med hopslagna vingar.

Idag dök det upp 2 hanar igen vid 18-tiden.

Är könen lika på baksidan?

Christer Sjögren
Bild för Christer Sjögren

Vad jag vet finns ingen könsskillnad på vingundersidorna.
Ja, de älskar att sitta i solen mot kvällningen och ofta på platser som blivit ordentligt uppvärmda under dagen.
/Christer

Webbplatsen är byggd med open-source systemet Drupal och är utvecklad av webbyrån Happiness.
Information om Cookies   Om personuppgifter