2 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
toby
Bild för toby
truncata eller citrata?
Besvarad

Hej

Kan du avgöra om denna mätare är en Dysstroma truncata eller D. citrata och har du något säkert tips om hur man ser skillnaden?

Hälsningar
Tommy

lars
Bild för lars

Hej det är en Dysstroma citrata. Bästa sättet att skilja dem åt är genom att kolla på undersidan av vingarna (se bild från tyska lepiforum.de här: http://www.lepiforum.de/bh/media/f1_2006/pic67906.jpg). När det gäller ovansidan så är det ett bra kännetecken att mellanfältet/yttre tvärlinjen har en bit som sticker ganska tvärt ut medan motsvarande detalj är mer trubbig hos en truncata.

Jag hörde även av mig till Nils Ryrholm om andra karaktärer och fick kommentaren:

"Den enklaste karaktären är den du nämner dvs det vassa hörnet på yttre tvärlinjen. Dessutom har citrata aningen mer spetsiga framvingar och är mer distinkt i sina teckningar vilket gör att individer av citrata ger ett brokigare intyck. Ofta är mellanfältet (på framvingeovansidan) på truncata betydligt lugnare mönstrat än på citrata. På citrata är dessutom mellanfältet bara hälften så brett vid bakvingekanten jämfört med framvingekanten, medan på truncata är mellanfältets bredd vid bakvingekanten inte alls lika smal. /Nils"

Webbplatsen är byggd med open-source systemet Drupal och är utvecklad av webbyrån Happiness.
Information om Cookies   Om personuppgifter