Europas fjärilar och fåglar hinner inte med klimatet
Kartfjäril - en snabbt expanderande art i Sverige. Foto Lars Pettersson
En alldeles färsk studie som publicerats nu i veckan i Nature Climate Change visar
att temperaturökningen i Europa går snabbare än vad fåglar och fjärilar hinner med. En grupp forskare spridda över kontinenten har med hjälp av fjärils- och fågelövervakare kartlagt hur djuren svarat på klimatet från 1990 till 2008. Under perioden har Europa blivit allt varmare och i snitt så har en given temperatur flyttat sig 250 km norrut. Fågelvägen motsvarar det sträckan Malmö-Göteborg.
Fjärilar och fåglar har också rört sig norrut, något som vi sista åren kunnat se väldigt tydligt för kartfjäril och sälgskimmerfjäril. Men de verkar inte hinna med klimatet. Under perioden har Europas fjärilar rört sig i snitt 114 km norrut och fåglarna 37 km. Med andra ord finns även en tydlig skillnad i hur bra de båda djurgrupperna hinner med. Fjärilar svarar snabbare, möjligen beroende på sin snabbare livscykel.
Sverige finns med i studien genom Svensk Fågeltaxering och Åke Lindström (saknar du tillgång till artikeln på nätet kan du maila Åke eller mig så kan vi ordna ett exemplar):
- Både fjärilar och fåglar svarar på klimatförändringarna, men inte tillräckligt fort för att hålla jämna steg med ett allt varmare klimat. Vilka ekologiska effekter detta har på längre sikt vet vi inte, säger Åke i media idag.
Vad innebär då detta i ett längre perspektiv? Medan vi kan glädja oss åt nya arter som kommer in söderifrån, t ex kartfjärilen och sälgskimmerfjärilen och exotiska fågelarter som ägretthäger och svarthuvad mås som ses alltmer, så finns även mer oroande signaler. När arternas utbredningsområden inte förändras i takt med hur klimatet ändras kan man tolka det som att de dröjer kvar i habitat som inte längre är så fördelaktiga. Finska forskare har nyligen föreslagit att man kan se detta som att det skapas en ”klimatskuld” där arter kommer att förloras på sikt.
Kanske än mer viktigt är det att man får upp ögonen för hur det går med fjällens djur- och växtvärld. Många fjärilar, fåglar och andra arter har sin sydgräns i Europa just i Sverige. Tvingas de norrut för att fly allt varmare miljöer riskerar de att helt försvinna från landet.
De trender som Åke och hans kollegor nu funnit är resultatet av långsiktigt arbete av många, många fjärils- och fågelintresserade. Flera tusen inventerares observationer har gjort det möjligt att se de här mönstren, och totalt har Åke och andra inventerare lagt ner mer än en och en halv miljon timmar på att följa vad som händer i naturen. Det är verkligen tydligt att man som intresserad deltagare i en verksamhet som Svensk Fågeltaxering, Nationell Inventering av Landskapet i Sverige – eller – Svensk Dagfjärilsövervakning bidrar med viktig kunskap om hur det går för våra djur och växter.
- De senaste 50 åren har fåglarnas och fjärilarnas antal och utbredning främst påverkats av jordbruk, skogsbruk och urbanisering. Klimatförändringarna seglar nu upp som en allt viktigare faktor för utvecklingen av den biologiska mångfalden sammanfattar Åke.
Pilfink - en art som expanderar i norr. Foto Åke Lindström