Buddleja lockar inte alla

Buddleja, Buddlia davidii,  och kungsmynta, Origanum vulgare, är välkända fjärilsmagneter i våra sensommarträdgårdar. Men tittar vi efter mer noggrant kan vi se att olika fjärilsarter föredrar olika slags nektarkällor. För att locka så många olika slags fjärilar som möjligt är det en god idé att ha flera sorters blommor.

Påfågelöga och buddleja, en favoritkombination

I en brittisk trädgård räknades antal blombesökande fjärilar på elva olika slags växter under en augustivecka. De tre mest populära växtslagen var kungsmynta, buddleja och hampflockel, Eupatorium cannibinum, men fjärilsbesöken var inte jämnt fördelade. Vinterpraktfjärilarna, som tex påfågelöga, Inachis io,  och amiral, Vanessa atalanta, hade en klar förkärlek för buddleja. Slåttergräsfjäril, Maniola jurtina, och buskgräsfjäril, Pyronia tithonus, föredrog kungsmynta. Vitfjärilarna var uppdelade  i två läger; rovfjäril, Pieris rapae, och rapsfjäril , Pieris napi, drogs mest till kungsmynta och lagerkårel, Erysimum bicolor, en rödrosa korsblommig ört. Kålfjärilar, Pieris brassicae, var däremot mest intresserade av buddleja.
Nässelfjärilen, Aglais urticae, tog inte parti för någon utan spred sina gracer lika mellan buddleja, kungsmynta och lagerkårel.
I trädgården fann man så gott som enbart relativt vanliga fjärilsarter som är generalister, dvs de lever av många olika växtarter. Specialistarter, som kräver specifika växtarter och/eller andra speciella miljöfaktorer, är mycket svårt att locka och gynna i en vanlig trädgård.
Givetvis är den här lilla undersökningen begränsad av att den bara genomfördes i en enda trädgård under en enda vecka, men den ger ändå en fingervisning om hur man kan välja växter. För att locka många sensommarfjärilar av de vanliga arterna räcker buddleja och kungsmynta långt, men komplettera gärna med några blomrika nektarväxter av andra växtfamiljer.

FULLTEXT PDF: http://link.springer.com/article/10.1007/s10841-015-9827-9

Referens: Shackleton K, Ratnieks FLW. Garden varieties: How attractive are recommended garden plants to butterflies? J Insect Conserv. 2015;20: 141–148. doi:10.1007/s10841-015-9827-9

Tillbaka till listan

Webbplatsen är byggd med open-source systemet Drupal och är utvecklad av webbyrån Happiness.
Information om Cookies   Om personuppgifter