3 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Leif Olsson
Bild för Leif Olsson
Påfågelöga
Besvarad

Jag har för andra gången här i Norrbotten sett påfågelöga, bägge gångerna i Niemisel. Bilden tog jag 2014-08-14 i Niemisel. Nu till min fråga - hur vanligt är det med fynd av nämnda fjäril så långt norrut? I alla böcker som jag har tillgång till är Västerbotten den nordligaste utbredningen.

lars
Bild för lars

Hej,
Nils Ryrholm har berättat att påfågelögats nordgräns faktiskt nått upp till Norrbotten åtminstone en gång tidigare men att den tvingades tillbaka på grund av kalla och regniga somrar. De senaste 30 åren har den återigen expanderat snabbt norrut och Nationalnyckeln angav 2005 att arten då hade flera reproducerande populationer längs Norrlandskusten upp till åtminstone Umeå. Om man tittar på Artportalen ser utbredningen för övre Norrland ut så här (se bild). Vill man se mer i detalj kan man gå in på den sammanställda kartan http://www.artportalen.se/search/map/taxon/201059

Helt klart så verkar påfågelögat vara på stark frammarsch och min gissning är att det idag finns reproducerande populationer åtminstone upp till Skellefteå.

Bästa hälsningar, Lars

Leif Olsson
Bild för Leif Olsson

Hej,
Många tack för ditt utförliga svar!

Med sensommarhälsningar, Leif

Webbplatsen är byggd med open-source systemet Drupal och är utvecklad av webbyrån Happiness.
Information om Cookies   Om personuppgifter