Heliconus erato, en mycket variabel art som ofta finns i fjärilshus. Foto: gailhampshire

Kapprustning mellan växter och fjärilar

2018-11-08

Det pågår en ständig utveckling, för att inte säga kapprustning, mellan växter och växtätare. Fjärilarna i släktet Heliconus, och några andra mycket närstående släkten, är mycket specialiserade, och använder bara släktet Passiflora, passionsblommor, som värdväxter. I en översikt presenteras många av de raffinerade krigslisterna i kampen mellan passionsblommor och fjärilar, där kemisk krigföring, kamouflage och legosoldater hör till  vardagen.

Det finns ca 100 arter och underarter i tribuset Heliconiini, dvs. släktet Heliconus och deras närmaste släktingar. De är ganska nära släkt med våra välbekanta pärlemorfjärilar.

Passionsblommorna, med sina ca. 500 arter, är så väl försvarade att det nästan bara är Heliconus-fjärilar som kan leva av dem. De flesta passionsblommor innehåller en uppsjö av gifter. Den stora blandningen av ämnen gör det extra svårt för de flesta växtätare att leva av passionsblommor, men Heliconus-larver klarar de flesta av dem, och dessutom tar de ofta själva upp och lagrar dessa ämnen. Därmed får de ett starkt skydd mot predatorer. Flera Passiflora-arter har små utväxter som ser ut som fjärilsägg. Om bladet ser ut att vara ”upptaget” undviker de flesta fjärilshonorna att lägga sina ägg där. De små gula utväxterna innehåller dessutom ofta ämnen som lockar fjärilslarvernas naturliga fiender, t.ex. myror. Bladen har ofta olika former på samma planta, vilket kan göra det svårare för honorna att hitta dem. Många arter strimmiga eller fläckiga blad, som gör att de ser oaptitligt halvvissna ut. Kamouflage fungerar dock bara på håll, för så snart en fjärilshona satt sig på ett blad kan hon smaka sig till om plantan är lämplig som larvmat. En del passionsblommor har en matta av mikroskopiska, extremt hårda och vassa krokar bladytan. För de flesta insekter är det som att äta glassplitter, där både mundelar och mage trasas sönder. Men en art Heliconus-larver har specialiserat sig just på dessa passionsblommor, och spinner in krokarna i silke och biter av de vassa topparna innan de mumsar i sig resten av bladet.

Foto: gailhampshire, WikiCommons

Referens: 

Castro ÉCP de, Zagrobelny M, Cardoso MZ, Bak S. The arms race between heliconiine butterflies and Passiflora plants – new insights on an ancient subject. Biological Reviews.

Webbplatsen är byggd med open-source systemet Drupal och är utvecklad av webbyrån Happiness.
Information om Cookies   Om personuppgifter