2 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Tomas Bergsand
Bild för Tomas Bergsand
Favoritfjäril

Hej,

Jag tänkte att om Carl von Linné kunde utse en favorit blomma, så kan jag utse min favorit fjäril. Det visade sig dock vara svårare än jag trodde. Jag började med att resonera mig fram till att min favorit grupp är juvelvingar och undergruppen bland juvelvingar är blåvingar, men då jag inte lyckades välja ut en art kom istället andra fjärilar fram som kandidater. Resultatet blev en lista och jag har ännu inte kommit vidare. Det fick bli nedan 10 i topp lista tills vidare.

1. Kattunvisslare, att upptäcka en så pass ovanlig art på tomten ger en speciellt känsla till denna art.

2. Apollofjäril, det var något speciellt då vi såg apollofjärilen på Fårö 2012 och denna vackra och orädda fjäril bidrog nog till att jag började intressera mig för fjärilar.

3. Ängsblåvinge, jag kan inte sätta fingret på varför, men jag tycker bara om denna fjäril.

4. Puktörneblåvinge, den har lång flygtid med flera generationer och finns i mina närområden både i Floda och Värmland.

5. Svartfläckig blåvinge, störst och vackrast. Det var en speciell glädje då vi såg den på Öland i fjol (bilden nedan).

6. Alkonblåvinge, speciell fjäril med sin koppling till klockgentiana och helt klart en favorit.

7. Tosteblåvinge, vårens första blåvinge som jag också känner speciellt för.

8. Violett blåvinge, sticker ut bland blåvingarna med sin vackra mörka blåvioletta färg samt sin röda fläck på bakre undervingen. Vanligaste blåvingen på tomten i Värmland.

9. Grönsnabbvinge, vacker liten fjäril som är vanlig då jag promenerar i mina närområden. Mycket tacksam att fotografera. Känns som linslusen bland fjärilarna.

10. Påfågelöga, såg denna fjäril för en vecka sedan 15/10 på Billinges syd sida inte långt från Hornborgarsjön. Brukar vara bland de första man ser på våren. Står för den största färg prakten.

Frågade min fru vilken hennes favorit fjäril är. Hon svarade sorgmantel utan att tveka. En av mina söner svarade makaonfjäril nästan lika resolut när jag gav samma fråga.

Vore kul att höra vilken er favorit är.

Med vänlig hälsning
Tomas

Leif Olsson
Bild för Leif Olsson

Hej,

Ett trevligt initiativ men inte så enkelt att svara på. Jag känner också starkt för juvelvingarna, dessa naturens egna flygande små ädelstenar. Här i Norrbotten har vi ju inte samma stora utbud av arter att välja bland som de har som bor längre söderut i landet. När jag kollar i mitt bildarkiv framstår silverblåvinge och vitfläckig guldvinge som starka kandidater.

Med vänlig hälsning

Leif

Webbplatsen är byggd med open-source systemet Drupal och är utvecklad av webbyrån Happiness.
Information om Cookies   Om personuppgifter