1 inlägg / 0 nya
Tomas Bergsand
Bild för Tomas Bergsand
Kikare för fjärilsskådning

Hej,

Jag har ofta med mig kikare då jag går i naturen, men min gamla trotjänare till 10x42 lämpar sig inte för fjärilsskådning då den har en för dålig närgräns (4 meter). Jag beslutade mig därför att skaffa den perfekta kikaren för fjärilsskådning.

Jag satte upp de kreterier som jag anser att en perfekt "fjärilsskådarekikare" skall ha och sedan satte jag igång och leta. De kretererier jag bestämde mig för var följande:

- Det bör vara en minikikare 8x25 som inte väger mer än 300 gram. Då man tittar på fjärilar är det alltid goda ljusförhållanden och man behöver inte något stort synfält då man tittar på sittande fjärilar. Det känns därför onödigt att konka på ytterligare ett halvkilo glaslinser då man inte måste.

- Den bör ha en närgräns på max 1,5 meter

Har sedan tittat på specificationerna på närmare ett hundratal kikare och jag hittade till slut tre stycken modeller som alla kostar kring en tusenlapp. Värt att nämna är att jag också tittade på kikare från de mer exclusiva fabrikaten som kostar 5-10 gånger så mycket, men att dessa ej tycks ha fjärilskådare som sin primära målgrupp.

De tre modeller som jag hittade var följande:

Kowa SV25 8x25
Opticron Trailfinder IV 8x25
Danubia Bussard I 8X25

Jag har nu fått min kikare och jag är nöjd. Nu är det endast fjärilarna jag väntar på.

Mvh
Tomas

Webbplatsen är byggd med open-source systemet Drupal och är utvecklad av webbyrån Happiness.
Information om Cookies   Om personuppgifter