2 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Tomas Bergsand
Bild för Tomas Bergsand
Ljungblåvingens utskjutande krok på framskenbenet

Hej,

Så här på hösten är det en ypperlig tid att gå igenom sina fjärilsbilder. Själv tycker jag att det ofta är svårt att bestämma hedblåvinge/ljungblåvinge i fält och därför har jag börjat med att gå igenom såväl mina egna bilder som min son Wiktors bilder på dessa båda arter i syfte till att bli bättre på detta. Jag känner dock att jag inte kommer någon vart.

I all litteratur står det att ljungblåvingen har en utskjutande tagg på framskenbenet vilken hedblåvingen saknar och att detta är ett säkert sätt att skilja arterna åt. Britterna kallar det för krok istället för tagg, vilket jag tycker stämmer bättre. På bifogade bilder kan man se denna berömda tagg eller krok i bilden till höger som är kraftigt uppförstorad från bilden till vänster. Man kan ana den i den blå cirkeln som jag lagt in i bilden. Om man sedan tittar på bilden till vänster och betänker att fjärilen är knappt större än en tumnagel, så inser man vilket totalt värdelöst kännetecken detta är för studier i fält.

Jag slår ihjäl en och annan fluga eller mygga, men skulle inte drömma om att ha ihjäl en fjäril för att kunna artbestämma den i lupp eller mikroskop. Således får jag kämpa vidare med hedblåvinge/ljungblåvinge bestämningarna såvida jag inte istället väljer att flytta till norra Lappland eller Norrbotten där ljungblåvingen saknas.

Med vänlig hälsning
Tomas

Leif Olsson
Bild för Leif Olsson

Hej,

Som vanligt ett mycket intressant inlägg. För att dra mitt strå till stacken bifogar jag en bild på två uppförstorade bilder på hedblåvingar. Artbestämningen gjord utifrån de kriterier du nämner (ingen tagg på framskenben samt Norrbotten).

Med vänlig hälsning

Leif

Webbplatsen är byggd med open-source systemet Drupal och är utvecklad av webbyrån Happiness.
Information om Cookies   Om personuppgifter