2 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Tomas Bergsand
Bild för Tomas Bergsand
Top 5 fjärilsblommor

Hej alla, jag har ca 55-60 olika arter av blommor på min äng och jag har försökt mig på att göra en top 5 lista över vilka som är viktigast för fjärilarna. Den är givetvis väldigt lokal, då det beror på många olika faktorer. Dels vilka fjärilsarter som finns inom närområdet, dels vilka andra blommor som finns samt antalet av dessa samt även vilka andra insekter som finns på ängen. Således får man ta denna top 5 lista för vad den är, men den kan ändå ge tips till den som vill satsa på ängsblommor på sin tomt eller mark åt fjärilarna.

1. Käringtand, ingen växt i landet är värdväxt för så många fjärilsarter som käringtand. Den är lätt att odla och den förökar sig lätt. Den producerar tämligen mycket nektar. Den blommar från slutet av maj till slutet av augusti.

2. Rödklint, är nog den blomma som uppskattas mest och av flest arter trots att den blommar sent. Den blommar från hela augusti till oktober. Citronfjäril och vinterpraktfjärilarna besöker dessa flitigt.

3. Ängsbräsma, den dominerar på ängen i maj. Under denna tid besöks den av vitfjärilar. En av aurorafjärilens viktigaste värdväxter.

4. Rödklöver, jag har mycket humlor och bin på ängen och då är det viss konkurrens om de bästa nektar blommorna. Det är nästan endast åkerhumlan som besöker rödklöver, de andra humlorna och bina föredrar vitklöver och kråkvicker då många har svårt att komma åt rödklöverns nektar med sina korta tungor. Därmed kan fjärilarna ha rödklövern lite för sig själva under den tid på sommaren där aktiviteten är som störst.

5. Krokus, visserligen ingen klassisk ängsblomma, men jag har massor på ängen. I mars då inga andra blommor finns att tillgå, uppskattas de av nässelfjäril, påfågelöga och citronfjäril.

Mvh
Tomas

Elsa Z
Bild för Elsa Z

Jag har delvis väldigt stenigt och magert, så jag har ingen äng, så hos mig är backtimjan omtyckt lättskött och vackert, eftersom det finns många färgvarianter, lätt att föröka, lång blomningstid och behöver inte slås.
mvh Elsa Z Kniva Falun

Webbplatsen är byggd med open-source systemet Drupal och är utvecklad av webbyrån Happiness.
Information om Cookies   Om personuppgifter