2 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Zandra Falck
Bild för Zandra Falck
Äggläggningsförmåga
Besvarad

Jag funderar på hur äggproduktionen fungerar. Har den nykläckta honan allt på plats så att säga eftersom hanar sägs leta efter nykläckta honor? Eller tar det en viss tid för att få äggen mogna inuti kroppen och sen befruktade? Spermatoforen honan får kanske räcker ett tag. Hur länge i såfall? Detta kanske varierar mellan arter. Ibland visar ju honan att hon inte är redo för parning - är det för att hon behöver tid för att få till nya ägg? Hon kanske inte heller ha hunnit med att lägga de ägg hon har? Hur många gånger kan hon para sig och lägga ägg under säsongen? Hoppas på svar här eller en hänvisning till var jag kan ställa dessa frågor och få svar! :)

Tomas Bergsand
Bild för Tomas Bergsand

Hej Zandra,

Intressanta frågor du har.

Hos fjärilar så befruktas äggen i samband med att de läggs. Vad gäller parningen så skiljer det sig mellan olika arter, men vissa arter kan endast para sig en gång som exempelvis apollofjärilen. Detta då hanen utsöndrar en vätska som pluggar igen honans bakkropp och hindrar andra hanar att para sig med henne.

Hur snabbt efter parningen som honan lägger sina ägg skiljer sig åt mellan arter, men också mellan olika individer. Många lägger äggen direkt eller dagen efter parningen, men kanske 10-20 procent av honorna hos flera arter ger sig av på längre turer för att kolonisera nya marker.

Mvh Tomas

Webbplatsen är byggd med open-source systemet Drupal och är utvecklad av webbyrån Happiness.
Information om Cookies   Om personuppgifter