5 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Gunborg Lundkvist
Bild för Gunborg Lundkvist
Bastardsvärmare
Fråga

Hej!

Förra sommaren hade vi en träff i min fjärilscirkel på Kråks skjutfält söder om Karlsborg. Vi noterade då många sexfläckiga bastardsvärmare.
Vid återbesök någon vecka senare var allt gräs avslaget och bastardsvärmarna borta.

Idag besökte jag samma plats och där fanns då åtskilliga sexfläckiga bastardsvärmare, flera på varje väddklint.

Vi fann då också någon som jag tror är smalsprötad bastardsvärmare. Jag bifogar en bild där man naturligtvis skulle ha varit noga med att få med spröten, men så långt tänkte vi inte.

Kan man med hjälp av denna bild säga om det är en smalsprötad bastardsvärmare?

Om inte så är jag beredd att göra ett nytt försök med kameran.
Hälsningar
Gunborg
Foto - Kristina Flemsjö.

Tomas Bergsand
Bild för Tomas Bergsand

Hej Gunborg, jag tror att detta är en sexfläckig. Bastardsvärmare kan variera i utseende och en sexfläckig bastardsvärmare kan se ut så här. Fläckarnas form stämmer inte med en typisk smalsprötad. Förr så trodde man att sådana här avarter var korsningar mellan två olika arter. Det är därför de heter bastardsvärmare, för att man trodde att de korsade sig med varandra.

Med vänlig hälsning
Tomas

Gunborg Lundkvist
Bild för Gunborg Lundkvist

Tack Tomas!

Det var min första tanke också, att det var en avart. Den smalsprötade är väl också ovanlig så den kanske man inte kan förvänta sig här.

Hälsningar
Gunborg

Glu

lars
Bild för lars

Jag ska dubbelkolla med kollegor för säkerhets skull. De kan vara riktigt krångliga, särskilt på bild, bastardsvärmarna. Bästa hälsn Lars

lars
Bild för lars

Hej,
Ni får hemskt gärna åka dit igen och försöka leta rätt på den och gärna några av samma art och dokumentera på foto. Det är med största sannolikhet klubbsprötade bastardsvärmare ni har hittat, i så fall de första som setts i Skaraborg och Västergötland. Jag kollade med Markus Franzén som jobbat väldigt mycket med denna art och andra, framförallt i Östergötland. Här finns fler bilder: http://www.lepidoptera.se/arter/klubbspr%C3%B6tad_bastardsv%C3%A4rmare.aspx

Grattis!

/Lars

Webbplatsen är byggd med open-source systemet Drupal och är utvecklad av webbyrån Happiness.
Information om Cookies   Om personuppgifter