4 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
klapalm
Bild för klapalm
Blåvinge
Besvarad

Vilken blåvinge och hur ser man det?
/KGP

Tomas Bergsand
Bild för Tomas Bergsand

Hej,

Detta är en tosteblåvinge. Då den saknar orange så kan du utesluta de flesta andra blåvingar. Då har du egentligen endast ängs, klöver och mindre blåvinge som ser så här "rena" ut på undersidan. Att det är en tosteblåvinge ser man på att de svarta fläckarna är ovala istället för helt runda. Sedan vet jag av erfarenhet att tosteblåvinge kan se så här helblå ut på undersidan då man fotar den. Tosteblåvinge är en vårfjäril som man brukar se i slutet av april. Om du sett den nu så måste det vara den sällsynta andra generationen som ibland förekommer i juli.

Mvh
Tomas

klapalm
Bild för klapalm

Hej och tack för svaret!
Det som ändå gör mig lite undrande är den ljusa inramningen av de svarta fläckarna hos fjärilen på mitt foto, något som tosteblåvingen inte brukar ha enligt foton i böcker och på nätet.
Vänliga hälsningar
/KGP

lars
Bild för lars

Hej, jag har konsulterat Nils Ryrholm och detta är en mindre blåvinge. Fläckarna är inte ostbåge-formade nog för att bli en tosteblåvinge även om de är gasnka utdragna. Man hamnar då på ängsblåvinge eller mindre blåvinge.  Intressant nog så leder annars pålitliga leipiforum.org fel när det gäller teckningen hos vissa ängsblåvingar och mindre blåvingar. Om man utgår från instruktionen i http://lepiforum.org/wiki/page/Cyaniris_semiargus#/image/13/1 så borde detta varit en ängsblåvinge pga att bakvingens fläckar inte är förskjutna på det vis som lepiforums förslag till karaktär för mindre blåvinge för fram, men tittar man på fjärilens storlek, proportioner, och framförallt, att framvingens rad med svarta fläckar är parallell med vingbakkanten (som hos mindre blåvinge) istället för att böja av inåt (som hos ängsblåvinge) så är detta en mindre blåvinge. 

Bästa hälsningar, Lars

Webbplatsen är byggd med open-source systemet Drupal och är utvecklad av webbyrån Happiness.
Information om Cookies   Om personuppgifter