5 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
toby
Bild för toby
Fjärilar i Kina
Besvarad

Tog denna bild i Peking den 1/10. Ser misstänkt lik ut som en Colias hyale. Kan du bekräfta eller dementera?

lars
Bild för lars

Hej, den är lik en C. hyale men jag har svårt att finna fynd från de trakterna på gbif.org. Jag skickar frågan vidare till en kollega som jobbar med fjärilar från hela världen. bästa hälsn Lars

lars
Bild för lars

Hej, Nu har jag fått svar från Göran Sjöberg som är den person jag känner som har bäst koll på dagfjärilar världen över:

"Jag tycker din Colias mest liknar C. poliographus med tanke på dess ljusa bakvingeundersida med bara ytterst svaga mörka punkter innanför utkanten.

Liknande arter är ju vår C. hyale som nog flyger ner till Bejing. Den är dock oftast något mörkare med tydligare mörka punkter längs bakvingeutkanten. Den vanligaste fjärilen i Kina näst C. poliographus är annars Colias fieldii som ju "ersätter" vår C. croceus i Asien. Den är dock något mer orange är djuret på bilden."

Här kommer några illustrationer:
Colias poliographus: http://eol.org/pages/173656/overview
C. fieldii: http://eol.org/pages/4101135/media?page=2
C. hyale: http://eol.org/pages/175635/media
C. croceus: http://eol.org/pages/171010/media

Bästa hälsn Lars

toby
Bild för toby

Hej

Jag känner mig inte övertygad. Har surfat runt på lite olika sidor och tycker att den mest liknar en Colias erate med tanke på den smala röda vingkanten.

Hälsningar
Tommy

lars
Bild för lars

Hej,
C. poliographus ses ibland som en underart av C. erate, ibland som en egen art, glömde skriva det. Om man letar runt på http://eol.org så hittar man bland annat http://eol.org/pages/173656/details och detta http://eol.org/pages/173656/names . GBIF hanterar den dock som en egen art http://www.gbif.org/species/5803588 och det verkar EOL framförallt göra också.

Hälsn Lars

Webbplatsen är byggd med open-source systemet Drupal och är utvecklad av webbyrån Happiness.
Information om Cookies   Om personuppgifter