Är detta en hedblåvinge eller inte? Tyvärr har jag bara en bild av undersidan.
Bilden är tagen i Manjaur (Västerbottens inland) , 5 augusti.
Är detta en hedblåvinge eller inte? Tyvärr har jag bara en bild av undersidan.
Bilden är tagen i Manjaur (Västerbottens inland) , 5 augusti.
Dagfjärilar, rhopalocera, är huvudsakligen dagaktiva fjärilar. Det finns över 19 000 kända arter dagfjärilar i världen, varav cirka 110 i Sverige. Dagfjärilarna känner dofter med hjälp av antenner på huvudet och ser med stora facettögon. Dom äter nektar med sugsnabel, som kan rullas in och ut. De tre benparen (två hos Nymphalidae, där är första benparet tillbakabildat!) återfinns på den slanka kroppens undersida och på ovansidan finns ofta färgstarka brett triangulära vingar som när de vilar är resta mot varandra över ryggen.
Apollofjäril, Parnassius apollo, art i familjen riddarfjärilar. Apollofjäril är en mycket stor vit dagfjäril med svarta och röda fläckar. Den är rödlistad eftersom den minskar starkt i hela landet utom på Gotland.
Påfågelöga, Inachis io, art i familjen praktfjärilar. Påfågelögat kännetecknas av tydliga blå ögonfläckar mot en rödbrun bakgrundsfärg. Fjärilen övervintrar som vuxen och därför kan den ses mycket tidigt på våren.
Sorgmantel, Nymphalis antiopa, art i familjen praktfjärilar. Den har mörkt sammetsbruna vingar med bred, gul ytterkant och äter bland annat sav och rutten frukt. Sorgmantel finns i hela Sverige.
Svensk Dagfjärilsövervakning utförs i samarbete med Naturvårdsverket, Lunds Universitet, ArtDatabanken, Sveriges Entomologiska Förening och Butterfly Conservation Europe.
Svensk Dagfjärilsövervakning
Lars Pettersson
Ekologihuset
223 62 Lund
Telefon: 046-222 3818 (Lars Pettersson)
Jag tycker att det ser ut som en Puktörneblåvinge. Men just blåvingar tycker jag kan vara lite knepiga att artbestämma. Men för artbestämning är det oftast vingarnas undersida som gäller!
Jag håller definitivt med, detta är en puktörneblåvinge. Jag har markerat några saker att titta på i bilden här, dels har puktörne en vit (ljus) "kil" på bakvingen som den annars liknande arten silverblåvinge saknar. På bilden ser man också att på framvingen finns minst en svart fläck "innanför" den svarta diskfläcken. I Sverige är det bara puktörne och svartfläckig som kan ha fläckar där (och svartfläckig har inga orange teckningar).