4 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Gunborg Lundkvist
Bild för Gunborg Lundkvist
Hedblåvinge?
Besvarad

Den här skulle jag vilja kalla hedblåvinge och då nästan bara för att den var så mycket mindre än det som är ljungblåvinge.
Gunborg

Tomas Bergsand
Bild för Tomas Bergsand

Hej Gunborg,

Jag tror liksom du att detta är en hedblåvinge. Dock så skulle jag inte råda dig att använda storleken till artjämförelse då en storväxt hedblåvinge är större än en liten ljungblåvinge. Ljungblåvingen brukar endast ha två tydliga svarta fläckar längst fram på bakvingen, men denna har tre stycken som är brukligt för hedblåvingen. Jag kan inte svära på att detta är ett säkert kännetecken, men det har stämt bra för mina observationer. Även om undersidan är lättast då det gäller artbestämning i allmänhet av blåvingar, så tycker jag inte detta gäller dessa båda arter. De är lättare att artbestämma dem då man ser dem sitta med utslagna vingar (efter att man konstaterat att det rör sig om någon av dessa två arter givetvis). Får dock erkänna att jag av lättja ibland rapporterar dem som ljung/hedblåvinge.

Med vänlig hälsning
Tomas

Gunborg Lundkvist
Bild för Gunborg Lundkvist

Tack Tomas!

Du ger mig många bra tips, jag har en bild på ovansidan av denna blåvinge, men den är så dålig så jag lägger inte ut den.

Förra året fick jag så många bra tips från dig vad gäller raps, kål och rovfjärilar. Det var jag glad för.

Nu kämpar jag med blåvingarna.

Hälsningar
Gunborg

Glu

lars
Bild för lars

Hej, jag har hört mig för med kollegor och dels säger de att detta är en rejält svårbestämt individ och dels att om man trots att den är svår så ligger hedblåvinge närmst till hands. Bästa hälsn Lars

Webbplatsen är byggd med open-source systemet Drupal och är utvecklad av webbyrån Happiness.
Information om Cookies   Om personuppgifter