3 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
BunBun
Bild för BunBun
Hjälp mig ta reda på vad för larv detta är, tack snälla
Besvarad

Ursäkta bildens kvalitet, min mobilkamera är inte så bra.

Jag undrar vad detta är för krabat och vad han/hon kommer bli?

Bara för någon dag sedan hittade jag denna krypande över asfalten i en rasande fart, plockade upp hen i hopp om att detta blir lärorikt för min son. har skapat den ett terrarium med mark av sand o grus, pinnar (Vilket den redan använt till skinn-ömsande en gång) och både kruksallad och isbergsallad till mat. Besprutar salladen ibland med vatten ifall den önskar, vilket verkar piggat upp den.

Hen är väldigt skygg och ställer sig stilla så fort något rör sig. Hen böjer sig som detta om berörd. Hen har grönt ansikte, med 2 st svart linje som jag tror är pupillerna. Hen har inga direkta markeringar, allt verkar grönt och grönare. Inga direkta prickar som hos den som gillar svartvinbärsbuskar (den har dessutom svart ansikte vilket "min" inte har).

Undrar dessutom, om du vet vad hen är, vad hen behöver av mig som värd och vad jag kan förvänta mig framöver. Vill ju att min son ska lära sig hens utveckling, inte hen sin död.

Jag vill tillägga att hen har ätit lite, som du ser på bladkanten han vänder sig bort ifrån :-)

Updatering: han gillar att gräva ner sig i sanden och gömma sig under saker. känns väldigt o-fjärils-aktigt. antingen blir han ingen fjäril eller så är han bara för fet just nu för att orka klättra xD hen heter jonathan nu, enligt min son. haha
fortfarande inte hittat någon larv bild som liknar.

BunBun
Bild för BunBun

Efter evigt letande och forumposter både på engelska o svenska har jag med 80% säkerhet identifierat denna krabat.

Eftersom han böjer sig som på bilden till ett C, gräver ner sig, har fötter längs hela undersidan, aldrig iakttas ätandes, har minimalistisk till helt omöjligt beskriven utseende är han av arten Agrotis segetum (Sädesbroddfly) eller Agrotis ipsilon (Kommajordfly).

På Engelska kallas dessa Cutworm. Dom heter så eftersom dom gräver ner sig som en mask om dagarna och äter på nätterna, när dom äter så tar dom det som är närmast och därför oftast stammen på en växt vilken får växten att falla över. Därav namnet Cutworm.
Den blir en nattfjäril och anses vara skadedjur under larvstadiet då dessa och liknande sorter äter upp din trädgård och grönsaker. Den finns vidsprädd i nästan varje land.

Trots ingen här kunde ge mig något svar postar jag svaret jag hittade för andra att se, såväl fjärilsintresserade som växthanterare är kanske informationen till användning någon gång =)

lars
Bild för lars

Hej,
Jag hörde med en finsk expert på nattflylarver och hand kunde berätta att det med största säkerhet är en larv av allmänt bandfly Noctua pronuba. Du kan hitta mer info om arten via den här länken: http://bit.ly/1xibfaT och en del bilder på larver här: http://bit.ly/19n87iC De ändrar färg med åldern.

Allmänt bandfly är en invasiv art i USA och ses som ett problem som man behöver ha koll på. Via den här amerikanska länken kan du få lite info om när larverna är ute och rör på sig: http://www.ag.ndsu.edu/archive/entomology/ndsucpr/Years/2008/june/5/Noct...

Bästa hälsningar, Lars

Webbplatsen är byggd med open-source systemet Drupal och är utvecklad av webbyrån Happiness.
Information om Cookies   Om personuppgifter