6 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
CeciliaL
Bild för CeciliaL
Hur långt omkring flyger en fjäril?
Besvarad

Hej,

Hur långt omkring flyger en fjäril? Tex en makaonfjäril.
Jag såg nämligen 1 eller då möjligen 2 makaonfjärilar på samma dag. Den första såg jag ca kl. 15, den flög raskt förbi i västlig riktining. Nr två såg jag ca 1 timme senare, kanske 800 meter bort i motsatt riktning (östlig). Den kom då flygande från öster.
Hur troligt är det att det var 2 olika individer eller 1 och samma?

lars
Bild för lars

Hej, Jag försökte plocka fram lite data på detta men det är rätt beroende på vilken grupp av fjärilar man tittar på. Det finns en ny artikel om sydlig hålrotsfjäril som är ganska nära släkt med makaon, jag kollar upp hort stort de skattar att den artens hemområde är och lägger upp det här sen. När det gäller dina obsar så skulle jag inte tro att det är samma fjäril, även om makaon flyger bra och nog har ganska stort hemområde. Observationerna är långt ifrån varandra och det borde säkert kunna vara två fjärilar.

lars
Bild för lars

Hej, nu har jag fått en kopia på artikeln som tittat på hur den sydliga hålrotsfjärilen rör sig i landskapet och det visar sig att längsta avståndet mellan fångstlokal och plats där de återfångas är ca 400 m för både honor och hannar. Det är ju en annan art men det ger i alla fall en bild av hur stora hemområden den här typen av fjärilar kan ha.

Artikeln var "Adult demography, spatial distribution and movements of Zerynthia polyxena (Lepidoptera: Papilionidae) in a dense network of permanent habitats" av Tatiana Celik och den finns i European Journal of Entomology 2012, volym 109, sidorna 217-227.

CeciliaL
Bild för CeciliaL

Tack för information - intressant!

Ulf Westerberg
Bild för Gäst

Hej,
kanske kan man tolka de senaste årens spontana obsar i sydvästra Skåne och Danmark (där arten inte är bofast) att dessa individer gett sig ut på vandringar en bra bit ifrån sina kläckområden?

lars
Bild för lars

Jo så är det nog, en del individer verkar vara pigga på att röra sig långt. Men jag skulle gissa att de flesta makaoner ändå är ganska så hemortstrogna.

Webbplatsen är byggd med open-source systemet Drupal och är utvecklad av webbyrån Happiness.
Information om Cookies   Om personuppgifter