7 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Tomas Bergsand
Bild för Tomas Bergsand
Mellanstort rödbrunt fartvidunder
Besvarad

Hej, gick igår och letade fjärilar på en stor betesäng där det ej går några hästar för närvarande. Det var flera arter nattfjärilar men den enda dagfjärilen jag såg var kamgräsfjäril vilken det fanns väldigt många av. Dock så fångades mitt intresse av en större rödbrun fjäril som flög väldigt snabbt. Har aldrig sett en så snabb fjäril. Den flög så snabbt att man oftast bara kunde följa den några sekunder med blicken. Om man tänker sig ängen som solid, såg det ut som att fjärilen ibland studsade mot dess yta. Tyckte att framvingen var mycket större än bakvingen, men det var svårt att se något annat än den rödbruna färgen. Inte ens Karate Kid hade kunnat fånga den med håv. Förmodligen är den allmän, men då jag är nybörjare vore det kul med förslag om vad detta kan vara för fjäril.

lars
Bild för lars

Hade det kunnat vara en ängssmygare? Eller var den större? Just ängssmygare brukar kunna flyga på precis det viset du beskriver och på engelska heter gruppen "skippers" just för att det ser ut som att de studsar på vegetationen. Lite info hittar du här: http://www.lepidoptera.se/arter/%C3%A4ngssmygare.aspx

Hälsn Lars

Tomas Bergsand
Bild för Tomas Bergsand

Hej, min första tanke var ängssmygare, men denna var större. Såg dessutom ängssmygare igår och den uppträdde annorlunda. Tror att det var en dagflygande nattfjäril av någon typ.

Tomas Bergsand
Bild för Tomas Bergsand

I och för sig, den ängssmygare jag såg i går sökte nektar på klöverblommor och kanske de uppträder olika då de hävdar revir mot att det födosöker.

lars
Bild för lars

Just färgen och beteendet (dagaktiv och studsar över vegetationen) stämmer rätt bra in på en revirhävdande ängssmygare. Skulle kunna vara nattfjäril som är dagaktiv också men de flesta som är det så här års har inte riktigt den färgen eller beteendet, mest ser man gammafly som surrar i växterna eller (snart) allmänt bandfly som flyger iväg, men de ser större ut och har gula bakvingar med svart ändband och det brukar synas tydligt. De brukar inte födosöka så heller. En humlelik eller svävflugelik dagsvärmare är också tänkbart men de brukar kännas mindre än ängssmygare tycker jag nog.
Hälsn Lars

Tomas Bergsand
Bild för Tomas Bergsand

Hej,

Jag kom plötsligt att tänka på denna fjäril som jag inte kunde identifiera för några år sedan. Jag tror nu att det kan ha varit gräsulvs hannar som var ute och flög på eftermiddagen.

Med vänlig hälsning
Tomas

Lea
Bild för Lea

Hej!

Fundera också på ekspinnare, den brukar ge ett gul-röd-brunt intryck och far fram som ett jehu i markerna, sätter sig väldigt sällan.
Vi ser den då och då schvissa förbi vid torpet utanför Hälleforsnäs i Sörmland.

Med vänlig hälsning

Lea och Leif

Webbplatsen är byggd med open-source systemet Drupal och är utvecklad av webbyrån Happiness.
Information om Cookies   Om personuppgifter