5 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
JE Pettersson
Bild för JE Pettersson
Pärlemorfjäril
Fråga

Kan någon med någorlunda säkerhet identifiera denna fjäril trots dålig bild. Jag fick ej bild av undersida men tyckte den mest liknade en fjäril som i min gamla bok kallas Stor Pärlemorfjäril ( Mesoacidalia aglaja)?

Tomas Bergsand
Bild för Tomas Bergsand

Hej, jag tror att detta är en ängspärlemorfjäril.
Mvh Tomas

JE Pettersson
Bild för JE Pettersson

Tack för svaret men jag tycker att den fjäril jag fotade saknar de vita fläckar som Ängspärlemorfjärilen har som fyllning i de svarta v:na i yttersta raden på varje vinge - åtminstone enligt Wikipedia i deras spalt med fakta till höger på sidan.

JE Pettersson
Bild för JE Pettersson

Jag har i dag lyckats fotografera samma fjärils undersida, bifogade bild. Efter fortsatta sökningar tror jag mig förstå att Stor Pärlemorfjäril (Mesoacidalia aglaja) och Ängspärlemorfjäril (Argynnis aglaja) ärsynonymer. Bilden i Wikipedias faktaruta om den senare fjärilen har dock en blå färg på ryggskölden som man inte ser på den andra fjärilen. Märkning?

Tomas Bergsand
Bild för Tomas Bergsand

Hej, jag kände mig lite osäker på din förra bild och denna bild visar att det är en skogspärlemorfjäril (argynnis adippe). Skogs och ängspärlemorfjärilar kan vara kluriga att skilja åt på ovansidan, men på undersidan är det enklare. Ängspärlemorfjärilen är mer grön till färgen och saknar de röda fläckarna som skogspärlemorfjärilen har.

Mvh Tomas

Webbplatsen är byggd med open-source systemet Drupal och är utvecklad av webbyrån Happiness.
Information om Cookies   Om personuppgifter