3 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Fjärilskådaren
Bild för Fjärilskådaren
Vad heter Pandoriana pandora på svenska?
Besvarad

Hej!

Jag sitter och rapporterar mina fjärilsbesök men får inte fram namnet på en av mina vackraste besökare. Vare sig Kardinal eller Pandoriana pandora som fjärilen heter på latin. Cardinal på engelska. Varför finns inte denna fjäril som alternativ i dagfjärilsrapporterna? Nu kommer den att hamna under Obestämd fjäril och det är inte rättvist!!! Vare sig mot fjärilen eller mig. Om den är så ovanlig att den inte ens står bland alternativen måste det vara en raritet av mått. Eller har den bytt namn? Bilden ovan är plockad från nätet.

Undrar Christina Fagerström

Tomas Bergsand
Bild för Tomas Bergsand

Hej Christina,

Du syftar nog på Kardinalfjäril, Argynnis pandora, men denna fjäril finns inte i Norden. Det är nog då mera troligt att den fjäril som hänfört dig är en Silverstreckad pärlemorfjäril, eller Argynnis paphia som den heter på latin. Det är en nära släkting som är minst lika vacker.

Med vänlig hälsning
Tomas

lars
Bild för lars

Hej, Jag kan bara instämma med Tomas att det mest troliga är att det är en silverstreckad pärlemorfjäril som varit på besök. Könen av silverstreckad pärlemorfjäril skiljer sig rätt mycket åt så i böcker som bara avbildar det ena könet så kan det vara svårt att få en bra bild av hur de ser ut. Kardinalfjärilen har ännu inte setts i våra trakter (en karta för Europa finns här: http://www.gbif.org/species/4535442) men i framtiden kanske den dyker upp. När det gäller så ovanliga arter är det jättebra om det går att ordna foto av observationen så man kan ta en närmare titt. Bästa hälsningar, Lars

Webbplatsen är byggd med open-source systemet Drupal och är utvecklad av webbyrån Happiness.
Information om Cookies   Om personuppgifter