5 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Joanna Jensen
Bild för Joanna Jensen
Vilken fjäril?
Besvarad

Så denne fjäril idag på slingan "Västra Ringstad". Lyckas inte klura ut vilken art det är. Skickar också en bild på undersidan.

lars
Bild för lars

Hej, jag tror det är en mycket ovanlig färgavvikelse hos skogsnätfjäril, Melitaea athalia. Du kan se liknande exempel på den här sidan: http://insectnet.proboards.com/thread/5375/treasures-dalean-collection-l... och även här: http://www.ukbutterflies.co.uk/species.php?species=athalia#.U7kZGtkayc0. Men jag ska kolla runt lite mer också. Fin upptäckt! Med vänlig hälsning, Lars

lars
Bild för lars

Hej igen jag har dubbelkollat och fått det bekräftat att detta är en mycket ovanlig form av skogsnätfjäril, Melitaea athalia ab. cymathoe. Möjligen kan formen kallas olika namn i olika skrifter men ab. cymathoe är nog vanligaste namnet. Just denna form är lite roligt att det var just den, jag läste nämligen bara för någon vecka sedan i Royal Entomological Societys tidskrift Antenna om någon som hittat en likadan fjäril i Italien och funderade på om det var en tidigare okänd gräsfjärilsart. Utan att ha läst den artikeln och svaret på den hade jag haft svårt att få rätt på din fjäril trots de fina bilderna. Man kan läsa svaret i Antenna via [denna] länk

Bästa hälsningar, Lars

rosita.brolin@g...
Bild för rosita.brolin@gmail.com

Hej Joanna! Jag hittade också en sådan fjäril på min slinga "Bildstenar, Änge gård, Buttle" på Gotland, den 9 juli. Kunde inte artbestämma den själv, men fick hjälp av Lars och andra kunniga på Svensk Dagfjärilsövervaknings Facebooksida. Bifogar bild på fjärilen här.

rosita.brolin@g...
Bild för rosita.brolin@gmail.com

Fick bara suddiga foton av fjärilens ovansida. Publicerar trots detta ett foto. Det syns i alla fall att ovansidan i huvudsak är brun, med en rad orangefärgade fläckar längs såväl fram- som bakvinge.

Webbplatsen är byggd med open-source systemet Drupal och är utvecklad av webbyrån Happiness.
Information om Cookies   Om personuppgifter