6 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Elsa Z
Bild för Elsa Z
Dramatiskt slut för makaonlarv

I somras hade jag nio makaonlarver på min Moses brinnande buske, en aromatisk mycket giftig trädgårdsväxt, dom blev större vartefter och försvann en efter en, så jag trodde att dom puppade in sig. Den 15 augusti var det en kvar, men den hade fångats av en bärfis, som på de 10-20 minuter som jag observerade dom, sög ur larven så den minskade ca. en tredjedel i volym. Jag var tvungen att åka bort, så jag såg aldrig hur mycket bärfisen sög ur. Jag trodde att bärfisar var harmlösa växtsaftsugare, men har nu läst mig till att vissa arter fångar bland annat fjärilslarver. Om jag mot förmodan får några makaonlarver nästa sommar kommer jag nog att vara hård mot alla bärfisar i närheten. Jag hoppas ändå på makaonfjärilar till nästa säsong, någon borde väl ha klarat sig.
mvh Elsa Z Kniva Falun

Leif Olsson
Bild för Leif Olsson

Hej,

Vilken jättefin bild på något som man inte får se särskilt ofta. Jag önskar bara att bilden hade fått vara större, det håller den ju verkligen för med den skärpan!

Med vänlig hälsning

/Leif

Tomas Bergsand
Bild för Tomas Bergsand

Hej Elsa, vi har besök av denna fjäril i vår trädgård varje sommar, men vi har aldrig haft några larver. Du har inspirerat mig till att testa Mose brinnande buske. Det blir nog ett inköp av en sådan. Om jag hade haft makaon larver i min trädgård så hade jag försökt skydda dem mot predatorer precis som du är inne på. Visst skall naturen ha sin gång och allt det där, men för sådana larver i sin egen trädgård anser jag att undantagsregler gäller. Makaonfjärilen är känd för att inte lägga alla sina ägg i samma korg, utan sprida dem på olika växter. Du kan därför räkna med att några larver klarat sig i din omnejd även om det inte gått bra för dem i din buske. Får hoppas att du får fler larver i år.

Mvh
Tomas

Elsa Z
Bild för Elsa Z

Tack Leif! Du gjorde min man, som också heter Leif, så glad. Han fotar gärna fåglar och insekter, jag suckar ibland, olika kameror, stativ, objektiv, skärpa, ljus och fullformat, det är tur att det är så roligt att titta på resultat efteråt. /ez

Hej Tomas! Jättekul att få tänka på blommor så här års. Jag läste i Nationalnyckeln att i Finland på 1990-talet att makaonenfjärilen använt Moses brinnande buske som värdväxt, Lars Pettersson hade en ytterligare uppgift. Jag vet inte om Du sett bilden från i somras, larverna är så olika stora så att det måste ha gått flera veckor mellan äggläggningarna, jag har notering om makaon mellan 17/6 och 12/7, kan det vara en och samma individ? Moses brinnande buske finns i två färgvarianter " albiflorus" och "purpureus" hos mig står dom bredvid varandra, men alla larver fanns på den vita. Den röda är mycket vackrare.
Mvh Elsa Z

CKG
Bild för CKG

Jag vill lägga till en varning, om än senkommen. Moses brinnande buske är visserligen mycket vacker, men också giftig. Inte bara att äta, den kan vålla stor skada även vid beröring. Hur känslig man är varierar, men själv har jag fått svårläkta, smärtsamma "brännskador" av Moses, bara av att ha rivit upp en liten fröplanta en sen novemberkväll. Får den fröa av sig ligger grobara frön kvar många år i jorden. Så även om trädgårdsägaren själv inte far så illa bör man fundera på om andra, känsligare personer kan riskera att skadas.
Eftersom Moses ändå inte är ett förstahandsval för makaonen kanske man kan fundera på andra alternativ. De gillar ju stora flockblomstriga växter, så varför inte en kvanne? Det finns en vacker (ätbar!) purpurröd variant, och strandkvanne och strätta är ju några av makaonens favoritväxter. Eller pröva att trycka ner ett par stadiga morötter i en blomsterurna, tillsammans med något annat vackert, och ställa den nära bondsyrenerna, som nästan alltid lockar makaonerna till besök när de blommar. Morot är faktiskt vacker riktigt vacker när den blommar, och det finns prydnadssorter i röda nyanser, men sår man frö får man ju vänta till nästa år...

Carin K-g

Tomas Bergsand
Bild för Tomas Bergsand

Tack Carin för varningen och tipsen. Vi har både barn och hundar som springer runt stugan, så Mose brinnande buske vågar jag mig inte på trots att den är så vacker. Det får bli något av dina föreslagna alternativ istället.

Mvh
Tomas

Webbplatsen är byggd med open-source systemet Drupal och är utvecklad av webbyrån Happiness.
Information om Cookies   Om personuppgifter