3 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Tomas Bergsand
Bild för Tomas Bergsand
Fynd i pallkragen

Hej,

Har tidigare tipsat om att odla ängsblommor i pallkrage.

Idag när jag skulle fota humlor som besökte häckvicker i min pallkrage, så upptäckte jag till min stora glädje tre st. bastardsvärmare larver. En av dem satt på käringtand och de två andra satt på smultron. Funderar på om det kan vara kombinationen av att käringtand och smultron växer tätt tillsammans som gjorde att deras ömma moder valde min pallkrage som födelseplats åt dem.

Särskilt kul med tanke på att jag aldrig sett bastardsvärmare i mitt närområde.

Med vänlig hälsning
Tomas

Leif Olsson
Bild för Leif Olsson

Hej Tomas,

Vad trevligt. Det är alltid roligt när det händer nya och oväntade saker. Jag hoppas att du får möjlighet att följa deras fortsatta utveckling och kanske visa upp en puppa här på forumet när den tiden kommer.
Fin bild!

Med vänlig hälsning

Leif

Tomas Bergsand
Bild för Tomas Bergsand

Hej igen,

Kan inte släppa det här med smultronen. Var enda gång jag observerat larverna de senaste tre dagarna har minst en av dem ätit på smultron istället för dess värdväxt käringtand. Har tidigare läst om att de kan äta smultron, men att de inte kan leva på enbart smultron och att de dör om de saknar tillgång till käringtand. Smultron kanske ändå är betydande för dem. Kanske behöver de smultron för att utveckla exempelvis ett färgämne? Jag har finkammat ängen som ligger ett stenkast från min tomt och inte funnit några larver där. På ängen växer det gott om såväl käringtand som smultron, men de växer inte så tätt att en larv enkelt kan krypa mellan de två växterna.

Om min vaga teori stämmer, så borde man enkelt kunna hjälpa den sexfläckiga bastardsvärmaren genom att exempelvis ställa ut krukor där man planterar käringtand och smultron tillsammans.

Mvh
Tomas

Webbplatsen är byggd med open-source systemet Drupal och är utvecklad av webbyrån Happiness.
Information om Cookies   Om personuppgifter