3 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Leif Olsson
Bild för Leif Olsson
Vinbärsfuks

Hej,

I går kväll kom ett ordentligt åskväder till oss i Niemisel. Det var både behövligt och efterlängtat. Beror det på regnet som föll, eller är det en ren tillfällighet, men idag har vi sett fyra arter praktfjärilar. Flera vinbärsfuksar, två nässelfjärilar, en amiral och sommarens första sorgmantel.

Med en förhoppning om en lika god fortsättning

Leif

Thomas Holmberg
Bild för Thomas Holmberg

Samma dag såg jag en vinbärsfuks i Kramfors i Ångermanland! Ytterligare tre obsar är rapporterade från Ångermanland på Artportalen under sista halvan av juli. Det stora flertalet Ångermanlandsobservationer (25 st) är från mitten av april till slutet av maj. Är det en andra generationer som drar norröver? Kan man utifrån slitage säga något om ålder eller hur långt den kan ha flugit??

Tomas Bergsand
Bild för Tomas Bergsand

Hej, vinbärsfuksen har endast en generation i större delen av Sverige. Den kommer ut i puppan under juli-augusti, för att sedan övervintra som vuxen. Sedan ser man den flyga följande vår. Således kan denna fjäril bli nästan ett år gammal som vuxen, precis som nässelfjäril, påfågelöga och citronfjäril. Jag har sett enskilda gamla nässelfjärilar och påfågelöga flyga tillsammans med årsungarna i juli, men jag har dock aldrig sett samma sak med vinbärsfuksen. Misstänker därför att den inte blir fullt så gammal som sina släktingar. Därför tror jag att detta är en årsunge trots att den inte ser helt färsk ut. Vingarna har kvar sina former vilket inte vore troligt om den var ett år gammal.

Med vänlig hälsning
Tomas

Webbplatsen är byggd med open-source systemet Drupal och är utvecklad av webbyrån Happiness.
Information om Cookies   Om personuppgifter