Rovfjärilar räknar prickar för att skilja hanar och honor

Rovfjäril honaRovfjärilar, Pieris rapae, med två svarta prickar på var vinge lockar flygande hanarna att komma närmare, men honorna bara intresserar sig för fjärilar med en svart prick på var vinge. Hanar som med hjälp av märkpenna försetts med två prickar väcker visst intresse hos andra hanar, men inte alls lika mycket som en riktig tvåprickig hona gör.

Hos många fjärilar ser hanar och honor olika ut. Hos rovfjäril har hanarna en svart fläck på ovansidan av var framvinge medan honorna har två. För att undersöka om fjärilarna använder dessa svarta prickar för att skilja mellan hanar och honor på avstånd använde man döda fjärilar som stillasittande modeller med utbredda vingar; dels hanar med en svart prick, andra hanar märkta med två prickar, ungefär som en hona, och som kontroll användes äkta honor. När man jämförde intresset hos flygande rovfjärilshanar var de som förväntat mycket intresserade av honorna. De brydde de sig knappt om hanar med en prick, men ganska många undersökte de tvåprickade hanarna närmare, men utan samma intensitet som de verkliga honorna. Flygande honor var nästan enbart intresserade av modeller med en prick.
För att se om antal prickar fungerar som signal även när fjärilarna flyger testade man en liten apparat som säljs tillsammans med konstgjorda fjärilar som ett slags trädgårdsprydnader. Fjärilsattrappen sätts fast på t ex en gitarrsträng, och med hjälp av en liten batteridriven elmotor får man fjärilen att fladdra tämligen realistiskt. Konstruktionen testades i fält där många vilda rovfjärilar flög. När motorn var påslagen och modellerna fladdrande fick man kraftigare respons än när modellen hölls stilla. Det är tydligt att antal prickar är en signal som fjärilar kan avläsa åtminstone på några meters håll. När de kommer närmare spelar antagligen doftsignaler större roll. ”Felmärkta” hanar kan därför locka andra hanar att komma närmare, men den felaktiga doften avslöjar dem vid närkontakt.
En kort film med den lilla ”fjärilsmotorn” med lockbete i aktion finns att se på https://vimeo.com/25355663

Abstact: http://link.springer.com/article/10.1007/s10905-016-9556-2

Kontakt: E-mail: astoehr@butler.edu (A Stoehr)

Referens: Stoehr AM, Hayes K, Wojan EM. Assessing the Role of Wing Spots in Intraspecific Communication in the Cabbage White Butterfly (Pieris rapae L.) Using a Simple Device to Increase Butterfly Responses. J Insect Behav. 2016;29: 243–255. doi:10.1007/s10905-016-9556-2

Tillbaka till listan

Webbplatsen är byggd med open-source systemet Drupal och är utvecklad av webbyrån Happiness.
Information om Cookies   Om personuppgifter