Favorit i repris: flickfjärilar

2020-03-20

Nu flyger det flickfjärilar lite varstans så här kommer en repris från infobladet april 2017: hur man ser skillnad på de båda dagflygande mätarna brun flickfjäril Archiearis parthenias och grå flickfjäril Archiearis notha. Båda påminner om en liten och snabb brun dagfjäril men är alltså mätare och inte dagfjärilar. Tittar man noga (om den sitter still ) ser man att antennerna är trådformiga och inte har en klubba i spetsen som en dagfjäril alltid har.

I samarbete med Biologiska museet http://www.biomus.lu.se/ här i Lund har vi testat att börja använda samlingarna för att visa besvärliga artpar. Här är är två bra illustrationer av de båda flickfjärilarna

Brun flickfjäril, Archiearis partheniasBrun flickfjäril, Archiearis parthenias

Grå flickfjäril, Archiearis nothaGrå flickfjäril, Archiearis notha

(Använd länken http://bit.ly/2nZNMHw  för att komma till en sida där du kan se dem högupplösta). Om man läser på den tyska hemsidan lepiforum.de så hittar man bra info om båda arterna. Brun flickfjäril finns via Google translate här: http://bit.ly/2nj5ipQ och grå flickfjäril finns här: http://bit.ly/2obgHwK.

Lite fusköversatt till svenska blir det ungefär att brun flickfjäril har varmare brun färg, upplevs som att den är aningen mer långvingad (inte så kompakt) och har tydligt sågad/hackig yttre tvärlinje på framvingarna. Min gamla favorit, Nordström, Wahlgren & Tullgrens Svenska Fjärilar från 1941 skriver så här:

Nordström, Wahlgren & Tullgren, Svenska Fjärilar (1941)

Webbplatsen är byggd med open-source systemet Drupal och är utvecklad av webbyrån Happiness.
Information om Cookies   Om personuppgifter