Juldags

2019-10-08Nu är det snart dags att ta ledigt från fjärilsgrejandet ett tag. Julen står för dörren och det finns många saker att greja innan lördag. Men först ska jag ta en tur upp på Ekologihusets tak och titta till takfällan så det inte sitter några nattfjärilar i den. Det kan inte vara så skoj att sitta i en plywood-låda över julhelgen och undra hur man hamnade där. Men det har inte flugit så mycket på ett tag nu, mest ett och annat svartprickigt plattfly, Conistra rubiginosa. Fast oftast har det varit tomt i lådan. Så är det ju å andra sidan ganska kallt och blåsigt. Det är med andra ord synd om stackars plattflyet. Och inte har det många vänner på Facebook.

Det som jag grejat mest med idag är julkortsutskicket. Med lite tur och hjälp från Posten ska det komma grejor i brevlådan på fredag. Jag håller tummarna. Hela 292 stycken blev det, till inventerare och andra inblandade i verksamheten. Just nu har vi 168 rapporter inne men det går fortfarande bra att skicka in obsar för 2011. Antalet rapportörer är 41% fler 2011 än 2010 men det finns gott om platser för nya slingor och punkter. Så här i mitten av december har vi lagt in 16 841 fjärilar i databasen och det är kanske 20-22 000 kvar att knappa in. Alla obsar från 2011 bör kunna finnas inne i databasen under januari,  då kan man själv börja plocka fram obsar här på hemsidan. Obsarna kommer sedan även att exporteras till Artportalen 2 när den är släppt i färdig version under 2012.

Om man inte grejat julklappar än så finns det några fjärilsartade klappar att tipsa om. Kanske kan den stora guiden över alla Sveriges större fjärilar: Sveriges Fjärilar: En fälthandbok över Sveriges samtliga dag- och nattfjärilar vara något? Eller kanske den regionala och väldigt innehållsrika fjärilsboken: Dagfjärilar i sydöstra Sverige: En guide till Blekinge, Småland och Öland? Om man funderar på att resa i Europa är den nya fotoguiden Butterflies of Britain and Europe - a photographic guide ett väldigt, väldigt bra inköp! Och varför inte - om man vill att julklappen ska vara en riktigt bra fälthandbok - köpa ett ex av Bo Söderströms Svenska Fjärilar: En fälthandbok. Eller kanske en fjärilshåv? Fjärilshåvar är alltid användbara och nu kan man lätt och snabbt få tag på dem.  Om länken här ovanför inte ta dig direkt till håvarna utan bara en allmän söksida  så sök på "fjärilshåv").

Själv ska jag se om jag hinner titta igenom lite av årets bilder, spela julkonsert i Lunds Stadshall på julafton, och någon gång under jul och nyår se om jag kan få tag på en Klings glasstårta. Men framförallt ta det lite lugnt ett tag.

God Jul!
 

 

   

Webbplatsen är byggd med open-source systemet Drupal och är utvecklad av webbyrån Happiness.
Information om Cookies   Om personuppgifter