Uppdaterad: Massor med sorgmantlar!

2021-08-20

(Klicka på bilden eller [här] för att se en animation av fynden i Sverige)

(Klicka på bilden eller [här] för att se en animation av fyndplatserna i Europa. Data nedladdat från gbif.org  https://doi.org/10.15468/dl.wfdnqk och kombinerat med fynd från Analysportalen)

Sorgmantel är en av de arter som kan dyka upp i stora antal. Det händer inte ofta och senast var det 2006 som man kan läsa om i artikeln "The influx of Camberwell Beauty Nymphalis antiopa (Linn.) to North-West Europe in 2006." av Chris Van Swaay  mfl som man kan ladda ner här

Nu, 2021, är det dags igen, över hela landet ses det mängder av sorgmantlar! Kanske framförallt är det i norr som det har dykt upp sorgmantlar i stora antal, ofta i sällskap med amiraler och nässelfjärilar som också har ett bra år i år, särskilt i norr. Längs norrlandskusten har man i sommar sett sorgmantlar komma in i en strid ström österifrån på samma sätt som med videfuksarna i juli 2012 och tistelfjärilarna våren 2018. Ser man på hur många som setts årligen från 1/7 till dagens datum, 20/8 så är det nästan 10 gånger mer i år än ett vanligt år. 3378 i år jämfört med medelvärdet 376 för perioden 2006-2020 !

Vi har passat på att göra en animation av hur det ser ut med sorgmantlar i år, 2021, jämfört med det ganska vanliga året 2020. Det är helt galet hur många som dyker upp! UPPDATERAT: nu har vi också gjort en animation av fyndlokalerna i Europa från början av juli och framåt.

Passa på att titta på sorgmantlarna nu när de finns här. Vill man fuska och locka till sig sorgmantlar (och amiraler) så går det fint att blanda lika delar rödvin och strösocker. Sedan doppar man en trasa (eller ännu hellre bitar av en grov flagglina i bomull!) i blandningen och hänger upp. Det luktar som ruttnande frukt och lockar fint. Sorgmantlar tycker också mycket om att besöka savande träd så kanske finns en savande björk i närheten? 

Foto: Pavel Kirillov, Wikimedia Commons

Här  kommer ytterligare en illustration om hur många sorgmantlar det är i år, denna gång som en jämförelse av totalsummor på Artportalen för åren 2003-2021. Värt att notera är att Artportalens föregångare för insekter, Småkrypsportalen, lanserades i mitten av 00-talet så totalantalet observationer är mycket fler idag. Det är även ganska lång tid kvar i år med möjlighet att se sorgmantel så totalantalen för 2021 kommer stiga ytterligare. En kul detalj är att antalet sommarfynd 2007 (1/7 till 20/8) efter inflygningen 2006 är lågt, detta trots att många sorgmantlar setts även under 2007 som helhet. Man kan misstänka att ganska många sorgmantlar flög vidare på samma sätt som videfuksarna gjorde åren efter invasionen 2012.

 

En kul ytterligare läsning är hur sorgmantel etablerade sig i Nordnorge 1989-1991, det finns att läsa på sidan 45 i detta häftet av Fauna Norvegica från 1995

Webbplatsen är byggd med open-source systemet Drupal och är utvecklad av webbyrån Happiness.
Information om Cookies   Om personuppgifter