6 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Örjan Ljungmark
Bild för Örjan Ljungmark
blåvinge
Besvarad

Bilden från fjärilsvägen Grinduga nyligen. men jag kan inte fastställa om det är Hed- eller en Ljungblåvinge trots rikligt med hjälp.
Har tyvärr ingen bild på ovansidan som förmodligen underlättat.
M V H
Örjan

Tomas Bergsand
Bild för Tomas Bergsand

Hej Örjan,

Jag gissar på ljungblåvinge, då den brukar ha mer vitt. Båda arterna varierar dock i utseende så pass mycket att speciellt honorna därför är omöjliga att helt säkert artbestämma på undersidan.

Mvh
Tomas

Tomas Bergsand
Bild för Tomas Bergsand

Hej igen Örjan,

Jag har funderat lite mer och då jag går min slinga har jag funnit att ljungblåvinge och hedblåvinge har olika biotoper. Visst kan man se båda arterna på samma biotop som hällmarker med ljung, men på stora delar av slingan ser man bara den ena arten. Ljungblåvinge är mer av en torrängsart som man ser på exempelvis prästkrage och renfana. Då jag tänker på det, så ser jag nog violett blåvinge på samma biotop som hedblåvinge snarare än ljungblåvinge. Att den sitter på renfana tycker jag talar för ljungblåvinge. Biotoper där jag ser exempelvis puktörneblåvinge och vitfläckig guldvinge, där ser jag också ofta ljungblåvinge, men inte hedblåvinge. Kanske det finns lokala motsatser, men det är min erfarenhet.

Mvh
Tomas

lars
Bild för lars

Hej,

Jag hörde med Nils Ryrholm och han lutar också (precis som Tomas och jag kan bara instämma) ganska starkt mot en hona av ljungblåvinge men att det är svårt att vara 100% säker när det gäller honor av ljung-och hedblåvinge.

Bästa hälsnignar, Lars

lars
Bild för lars

Men jag tycker vi enas om att det mesta tyder på ljungblåvinge så den kan få heta det. Bästa hälsnignar, Lars

Örjan Ljungmark
Bild för Örjan Ljungmark

Tack för era ingående svar. I går 20/4 kunde jag fota årets första grönsnabbvinge.
M V H
Örjan

Webbplatsen är byggd med open-source systemet Drupal och är utvecklad av webbyrån Happiness.
Information om Cookies   Om personuppgifter