2 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Gunborg Lundkvist
Bild för Gunborg Lundkvist
6-fläckig bastardsvärmare
Besvarad

I sommarvärmen som vi har här i Västergötland nu skulle det badas idag. Inga fjärilar. Men jag skulle bara titta till mina bastardsvärmare som fanns i närheten av badplatsen.
Den 6/7 och 9/7 fanns där en otrolig mängd 6-fläckiga bastardsvärmare på en äng full med åkervädd, rödklöver och väddklint. Det satt då två bastardsvärmare på varje åkervädd.
Men det var slåtter på gång såg jag och idag var allt avslaget. Man har lämnat lite i kanterna så där finns nu väddklint, men knappast någon åkervädd.

Så min fråga är då - vad händer med bastardsvärmarna?

Gunborg

lars
Bild för lars

När de har satt in kraftigt bete tidigt eller slagit tidigt brukar de vuxna bastardsvärmarna fly till kanterna av området. Äggen läggs på blad av ärtväxter men kan finnas lågt i bladmassan så där de kan klara sig hyfsat. Med andra ord har larver och ägg lågt i vegetationen större chans att klara sig. Pupporna är väldigt utsatta, slås det när de är som puppor blir det väldigt allvarligt för bastardsvärmarna. Här kan du se när de kan påträffas i de olika utvecklingsstadierna: https://www.lepidoptera.eu/graph_cycle.php?ID=217

Bästa hälsn Lars

Webbplatsen är byggd med open-source systemet Drupal och är utvecklad av webbyrån Happiness.
Information om Cookies   Om personuppgifter