Dagens fråga efter foto-tur.
Vad är det?

Dagfjärilar, rhopalocera, är huvudsakligen dagaktiva fjärilar. Det finns över 19 000 kända arter dagfjärilar i världen, varav cirka 110 i Sverige. Dagfjärilarna känner dofter med hjälp av antenner på huvudet och ser med stora facettögon. Dom äter nektar med sugsnabel, som kan rullas in och ut. De tre benparen (två hos Nymphalidae, där är första benparet tillbakabildat!) återfinns på den slanka kroppens undersida och på ovansidan finns ofta färgstarka brett triangulära vingar som när de vilar är resta mot varandra över ryggen.
Apollofjäril, Parnassius apollo, art i familjen riddarfjärilar. Apollofjäril är en mycket stor vit dagfjäril med svarta och röda fläckar. Den är rödlistad eftersom den minskar starkt i hela landet utom på Gotland.
Påfågelöga, Inachis io, art i familjen praktfjärilar. Påfågelögat kännetecknas av tydliga blå ögonfläckar mot en rödbrun bakgrundsfärg. Fjärilen övervintrar som vuxen och därför kan den ses mycket tidigt på våren.
Sorgmantel, Nymphalis antiopa, art i familjen praktfjärilar. Den har mörkt sammetsbruna vingar med bred, gul ytterkant och äter bland annat sav och rutten frukt. Sorgmantel finns i hela Sverige.
Svensk Dagfjärilsövervakning utförs i samarbete med Naturvårdsverket, Lunds Universitet, ArtDatabanken, Sveriges Entomologiska Förening och Butterfly Conservation Europe.
Svensk Dagfjärilsövervakning
Lars Pettersson
Ekologihuset
223 62 Lund
Telefon: 046-222 3818 (Lars Pettersson)
Hej,
Jag tycker att det ser ut som en hona av puktörneblåvinge. Med bland annat pärlemorfjärilar och blåvingar är det alltid lättare att artbestämma en individ om man kan se underersidan på en bakvinge.
Med vänlig hälsning
Leif
Jag tror snarare på hona silverblåvinge men ska dubbelkolla/Lars
Hej,
Jag får det också till silverblåvinge efter viss osäkerhet. Fläckarna på vingundersidorna lyser igenom och om man tittar längst ned bakvingen, så är de två nedersta närmast vingens bakkant. Detta tyder på silverblåvinge då istället puktörneblåvinge brukar ha den andra fläcken ovanifrån närmast vingens bakkant. Detta såg jag först efter ett tag och vill därför instämma med Leifs råd om att försöka få foto på undersidan.
Mvh
Tomas
Tack för svar!
Är nybörjare. Blir lycklig när jag får en bild med bra skärpa.
Tar ett tag att utveckla sin fototeknik. Men - i fortsättningen ska jag försöka få till även baksidan.
När det gäller just denna fjäril hann jag bara ta EN bild (normalt 10-15 bilder) innan hon lyfte.
Bjuder på en vanlig men vacker fjäril från morgonens fotopromenad. Har lärt mig: Kålfjäril. Flera prickar tyder på en hona.
Återkommer om jag lyckas få till en bild på undersidan.
Denna får nog vara en andra generationens hona av rapsfjäril (man ser grönpudrade ribbor under, framvingens svarta är uppbrutet i bakkanten och inte lika tydligt som på en kålfjäril). Flera prickar tyder på hona för både raps och kålfjäril så det stämmer bra. Här finns några bilder på rapsfjärilar av olika generationer https://www.vlinderstichting.nl/vlinders/overzicht-vlinders/galerij-vlin...
Bästa hälsningar, Lars
PS Fina bilder! /Lars
Nu fick jag svar från Nils Ryrholm om blåvingen och det stämmer att det är en hona silverblåvinge. Trevligt med en bild på den färgvarianten, när inte ens lepiforum.de har bra bilder då är det inte så lätt att fånga en sådan fjäril på foto.
Bästa hälsningar, Lars
Vilken tur att ni finns!
så att felaktigheter kan rättas till och kunskapen ökar. Kål blev raps.
Har ni en bra fjärilsbok att rekommendera? (Gärna som man kan ta med i fickan).
Silverblåvinge: ska återvända till platsen för jag har sett "samma" fjäril flyga förbi mig vid flera tillfällen men bara lyckats fånga den på EN bild.
Tack!
Hej,
Jag har tre böcker i fickformat och jag kan rekommendera alla tre. Dessa är:
1. Svenska Fjärilar av Bo Söderström
Min favorit som jag inte kan vara utan, men kanske inte favoriten som fälthandbok
2 Fältnyckeln Dagfjärilar av NN
Mycket bra fälthandbok, men kanske inte den tåligaste
3 Dagfjärilar i Västsverige av Mikael Johannesson, Håkan Elmquist och Morgan Johansson
Bästa fälhandboken då man är i Västsverige
Mvh
Tomas