Ljungblåvingarnas liv på playan kartlagt

För att kunna följa de mer ”vardagliga” korta förflyttningarna av ljungblåvingar, Plebejus argus, har man i Spanien använt små handhållna, högupplösande GPS-er.
I Sverige förknippas ljungblåvinge ofta med gles skogsmark med ljung och andra ris, men i sydvästra Spanien trivs de bland standnära sanddyner. Bra habitat för ljungblåvingen har mycket nektarplantor och gott om bon av svartmyror, Lasius niger, som ju tar hand om fjärilslarverna. Bland dynerna finns olika arter av ljung, men under studieperioden var den bästa nektarkällan hartstimjan, Thymus masticana, och skärmlavendel, Lavendula stoechas, och värdväxt för larverna är ett slags solvända, Halimium halimifolium. Inom områden av hög kvalitet flög fjärilarna långsammare och i mer slingrande banor, medan de flög snabbt och med rak kurs över dåliga områden. I gränsområdena ändrades strategin beroende på områdenas kvalitet.  Om det nya området var bättre än det fjärilen kommit ifrån flög de direkt vidare till det bättre området, men om det var av klart lägre kvalitet tenderade de att först undersöka gränsområdet innan de flög vidare. Om områdena var likvärdiga eller om det nya området var lite sämre stannade många kvar i sin välbekanta miljö.

LjungblåvingarVärt att notera är också att genom att följa flygrutterna så detaljerat uppmättes ca 50% längre flygsträckor än om man bara summerar avståndet mellan de punkter där fjärilarna landat. Man fick också en tydligare bild av den faktiska flygriktningen.

Ljungblåvingar som inte flyger alls

Abstact: http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10905-016-9543-7

Kontakt: Pilar Fernández e-mail: bv2ferop@uco.es

Referens: Fernández P, Rodríguez A, Obregón R, Haro S de, Jordano D, Fernández-Haeger J. Fine Scale Movements of the Butterfly Plebejus argus in a Heterogeneous Natural Landscape as Revealed by GPS Tracking. J Insect Behav. 2016; 1–19. doi:10.1007/s10905-016-9543-7

Tillbaka till listan

Webbplatsen är byggd med open-source systemet Drupal och är utvecklad av webbyrån Happiness.
Information om Cookies   Om personuppgifter